Deo koalicije "Moramo" formirao političku organizaciju "Zajedno" 1Foto: FoNet/Zajedno

Otvorena građanska platforma „Akcija“, pokret Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije, koji su na aprilskim izborima nastupili u okviru koalicije „Moramo“, formirali su danas političku organizaciju „Zajedno“.

Kako su rekli novinarima nakon osnivačke skupštine u beogradskom klubu „Dorćol plac“, novoformirana stranka neće imati jednog predsednika, već će funkcionisati po principu tri koopredsednika koji će biti lider „Akcije“ i stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, osnivač Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković.

Zelenović je istakao da to što su napravili organizaciju koja ima kičmu stranke Zajedno za Srbiju i bočne stranke koje imaju potpunu autonomiju „pokazuje da su oni drugačiji“.

„Nema lidera, mi smo koopredsednici nove političke organizacije, odluke se donose konsenzusom“, istakao je on.

Zelenović je dodao i da od 30 organizacija koje su činile „Akciju“, 15 ulazi u stranku, 10 će nastaviti da rade u stranci kao lokalne partnerske organizacije, dve su se isključile iz tog procesa i dve još uvek razmišljaju.

„Ljudi se na različite načine decenijama bore. Hoćemo da tu borbu oni nastave dalje da rade, a mi hoćemo u tome da im pomognemo. Te organizacije će moći u našim telima da odlučuju“, rekao je Zelenović.

On je precizirao da stranka trenutno ima privremeno kolektivno upravljanje, ograničeno na šest meseci, do unutarstranačkih izbora i naglasio da će sve te organizacije moći da učestvuju u radu stranke i da glasaju.

„Ne možete da uvodite demokratiju u društvu, ako vlada autokratija u vašoj stranci i to je ključna stvar“, istakao je Zelenović.

Kazao je i da će se ta stranka zalagati za predizbore, kao i da će sve svoje kandidate na nekim budućim izborima birati upravo na taj način.

Zelenović je naveo i da će ta politička opcija na „potpuno atipičan način za srpske prilike“ artikulisati zelene i leve politike koje su promovisali i tokom kampanje.

„(Programska načela Zajedno) biće zaštita životne sredine, zaštita radništva, energetska tranzicija, borba za to da gradjani Srbije počnu da odlučuju o svim bitnim pitanjima, prvo od lokalnog nivoa da uvedemo direktnu demokratiju“, rekao je on.

Govoreći o eventualnom ponavljanju beogradskih izbora, Zelenović je kazao da se ta stranka sprema kao da će ih biti za šest meseci, a ako ih ne bude, spremaju se da budu opozicija u naredne četiri godine.

Biljana Stojković naglasila je da ne zna da li će biti ponavljanja beogradskih izbora, ali da je plan da na sledećim izborima takodje nastupe u okviru koalicije „Moramo“.

Ponovila je i da će koalicija „Moramo“ biti zajedno u Skupštini grada Beograda kao jedna odbornička grupa, dok će u Skupštini Srbije nastupiti kao dve poslaničke grupe.

Aleksandar Jovanović Ćuta kazao će nova stranka nastaviti da se bori i na terenu i istakao da su zajedno bili i na Šabačkom mostu, Gazeli, Toplom Dou, Revi…

„To su sve pozicije gde su ljudi, tako što su se ujedinili i bili zajedno, odbranili svoj život i svoj prostor. Zato pozivam sve ljude da budemo zajedno, da se priključe borbi, da ova zemlja bude živa i zdrava, da se spreči ova epska pljačka naših prirodnih resursa i da u njoj ostanu da žive ljudi“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari