CIK još uvek nije odredila biračka mesta na severu Kosova, pominju se policijske stanice 1Foto : kqz-ks.org

Deset dana pre održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, Centralna izborna komisija (CIK) još nije odobrila listu biračkih mesta. Stručnjaci iz ove oblasti izražavaju sumnju u čitav proces, prenosi Kosovo online pisenje Gazete ekspres.

Do sada se glasalo u školama, ali se sada kao moguće lokacije koje bi se mogle pretvoriti u biračka mesta pominju policijske stanice.

Sve ovo stvara sumnju o državanje izbora u četiri opštine na severu smatraju bivši izvršni direktor CIK Adnan Merovci i predstavnik nevladine organizacije Demokratija na delu Eugen Cakoli.

Merovci smatra da je teško organizovati slobodne i demokratske izbore na severu Kosova, ako se ima u vidu politička situacija.

„Politička situacija na severu je krhka i to je onemogućilo nadležnim institucijama da na vreme završe tehničke procedure za organizaciju izbora. Ako je situacija na severu takva da biračka mesta još nisu određena, skeptičan sam“, kaže za Merovci.

Cakoli kaže da za održavanje ovih izbora CIK mora uskoro odrediti biračke centre, kako bi birači bili obavešteni gde mogu glasati. Taj proces je, prema njegovim rečima, trebao biti završen 45 dana pre održavanja izbora.

“Najvažnije je određivanje biračkih centara. Još nije poznato gde će oni biti. Pominjani su brojni modaliteti, kao što su alternativni centri ili glasanje u policijskim stanicama i drugo“, kaže on.

Podsetimo, za 23. april zakazani su izbori u četiri opštine na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo: Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu. Izbori se održavaju nakon što su gradonačelnici, koji su dolazili iz redova SL u novembru 2022. podneli ostavke u sklopu kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, a zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske, koji je potom obustavljen u dogovoru sa Srbijom u okviru dijaloga.

Izbori su najpre zakazani za 18. decembar prošle godine ali su odloženi u poslednjem trenutku na zahtev međunarodne zajednice.

Danas će u Raški predsednik Srbije, premijerka i članovi vlade razgovarati sa Srbima sa seveta KiM i njihovim političkim predstavnicima iz Srpske liste.

Može se pretpostaviti da će jedna od glavnih tema biti održavanje izbora 23. aprila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari