CIK nije potvrdio liste kandidata za poslanike iz PS, ABK i SDIK 1Foto: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC (Arhiva)

Centralna izborna komisija (CIK) nije danas potvrdila liste kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenje, kao ni Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative Kosova.

Ove liste nisu potvrđene jer je na njima bilo kandidata koji su prema evidenciji Sudskog saveta Kosova osuđeni za krivična dela u poslednje tri godine.

Druge stranke koje su imale kandidate sa istim problemima, zamenile su ih na zahtev CIK-a.

CIK je potvrdila liste kandidata za poslanike Demokratskog saveza Kosova(DSK), Demokratske partije Kosova (DPK) i Srpske liste (SL), koji su zamenili kandidate za poslanike shodno zahtevu.

CIK je potvrdio učešće na izborima i poslaničke liste „Romani Iniciativa“, JGP, PREBK, SDU, stranka Balista, IRDK, KDTP, PAI, NDS, VAKAT, FJALA i nekih drugih partija i drugih lista.

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je rekla da stranke čiji kandididati nisu overeni imaju pravo žalbe na IPŽP u roku od 24 sata. Oni takođe imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Kosova.

Članovi CIK-a iz PS su kazali da su ostale stranke koje nisu potvrđene žrtve politike da ne bi bila potvrđena lista kandidata pokreta Samoopredeljenje i kandidatura njihovog lidera Aljbina Kurtija.

Ceo proces žalbi treba da bude okončan do 31. januara, kako bi 2. februara moglo da se obavi ždrebanje stranaka za redosled na glasačkom listiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari