Čitaku: Kosovo završava 2023. godinu bez priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama 1Vljora Čitaku, arhiva Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kaže da je 2023. godina, za Kosovo završena bez priznanja, bez članstva u međunarodnim organizacijama, bez unapređenja agende evropskih integracija i pod sankcijama od strane Evropske unije, prenosi Ekonomija onlajn.

Čitaku je na konferenciji za medije rekla da spoljnu politiku Kosova karakteriše kakofonija, nedostatak vizije i brojni skandali.

„Jedini uspeh ove Vlade je angažovanje plaćenih savetnika sa hiljadama evra mesečno, bez ikakvog rezultata za Kosovo. Neodgovoran pristup Vlade Kosova, otvoreni i javni sukobi sa našim glavnim saveznicima, doveli su do smanjenja ambicija za Kosovo od strane medijatora dijaloga. I kao rezultat toga, završili smo sa sporazumom, koji nije ni sveobuhvatan, ni konačan, niti sa obostranim priznavanjem u centru. Završili smo sa nacrtom statuta koji je prihvatio premijer Kurti, a koji je u suštini Ustav za kosovske Srbe i stvara paralelni sistem unutar naše Republike”, naglasila je ona.

Ona je rekla da niko na Kosovu ne smatra da je bilo uspeha u spoljnoj politici.

„U godini kada je proces članstva u Evropskoj uniji konkretizovan, bilo odobravanjem statusa kandidata, bilo otvaranjem pregovora za Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, aplikacija Kosova je ostala neobrađena i Kosovo i dalje nema pristup stotinama miliona evra razvojnih fondova namenjenih Zapadnom Balkanu“, dodla je Čitaku.

Čitaku je podsetila da je DPK, na čelu sa njenim predsednikom Memljijem Krasnićijem navela da građani Kosova ne treba da snose cenu neodgovornog i avanturističkog ponašanja aktuelne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari