Čovek koji je argentinskog predsednika učlanio u Zvezdu   1foto privatna arhiva

Politika i fudbal – dve stvari koje, makar u teoriji, nikako ne bi smele da idu zajedno. Ipak, Vladan Škorić, karijerni diplomata iz tadašnjeg Saveznog sekretarijeta za inostrane poslove, u vreme održavanja Samita Nesvrstanih 1989. godine u Beogradu, spojio je fudbal i politku na veoma lep način, ostvarivši svoj naum – da tadašnjeg predsednika Argentine Karlosa Menema učlani u Fudbalski klub Crvena Zvezda.

Upitan kako je došao na takvu ideju, Škorić kaže da su službenici pomenutog sekretarijata radili na orgazanizaciji samita i dodaje da je, kao i danas, bilo mnogo događaja na marginama tog susreta, poput raznih poseta privrednim subjektima. Prema Škorićevim rečima, kako je čovek koji voli sport, zbog čega su ga kasnije nazvali prvim sportskim diplomatom, došao je na tu ideju.

– To je bilo krajnje prosto. Došao sam na ideju, posebno zbog (argentinskog fudbalera Dijega Armanda) Marodone, zato što je on svetska veličina i (tadašnji) predsednik (Argentine Karlos) Menem… Ja sam vođen tom logikom pokrenuo (tu stvar) negde početkom avgusta 1989. godine. Okrenuo sam (generalnog sekretara Crvene Zvezde Vladimira) Cvetkovića. Zvao sam ga i rekao „Cvele, imam ideju“. On kakav je operativac, kaže „odmah dođi na Marakanu“ – priseća se Škorić.

U kabinetu na današnjem stadionu Rajko Mitić sačekali su ga Cvetković i tadašnji predsednik „crveno-belih“ Dragan Džajić. Svoj plan Škorić im je izložio, kako kaže, u tri minuta, a njihova reakcija stala je u dve reči – „bravo majstore“. „Radi, odradi to i kaži šta ti treba“, poručili su mu čelnici Zvezde.

Škorić im je kazao da je pre svega neophodno da se pismom obrate ministarstvu. Škorić je sekretarici FK Crvena Zvezda izdiktirao pismo, koje je otkucano na memorandumu pomenutog kluba.

– Povodom Devetog Samita Nesrvrstanih, Fudbalski klub Crvena Zvezda želi da u svoje počasno članstvo primi nekoliko šefova država i vlada Pokreta Nesvrstanih. Pod brojem jedan, predsednika Argentine Karlosa Saula Menema. Broj dva, predsednika Ekvadora… – seća se teksta pisma Škorić, na čijem kraju je stajala molba ministarstvu da podrži njihovu inicijativu i to prenese ambasadorima.

Sutradan je pismo, koje je sam izdiktirao, stiglo na njegov sto u ministarstvu, gde je bio savetnik. Škorić je poštu odneo svom šefu Dobrivoju Dimkovskom, koji se, nakon što je pročitao pismo, nasmejao i rekao „ovo si ti pisao“. Škorić je pismo pretočio u depeše i poslao u četiri zemlje.

– Desetak dana uoči samita, dopisnik Politike iz Buenos Ajresa Moma Pantelić, (napisao je) veliki tekst, „Ekskluzivno: Menem u Zvezdi“. Tekst glasi: prilikom predaje akreditivnih pisama jugoslovenskog ambasadora Ivana Mažurana u Buenos Ajresu, predsedniku Menemu preneo je i poziv Crvene Zvezde da postane počasni član kluba, što je predsednik sa osobitim zadovoljstvom prihvatio – priča Škorić.

Dana kada je tadašnji predsednik Aregentine došao na Marakanu, Škorić je na stadion stigao ranije, kako bi iz Zvezdine monografije pripremio podatke za novinare, koje je njegov kolega hispanista preveo. Predsednik Menem je po dolasku na stadion posetio trofejnu salu Crvene Zvezde.

– On je Zvezdi uručio Maradonin dres, a klub je njemu uručio dres sa brojem deset kao poklon – navodi Škorić.

Seća se da se Menemu u jednom momentu obratio sa „vaša ekselencijo“, da bi mu predsednik Argentine odgovorio „ja od danas nisam vaša ekselencija, ja sam vaš član“. Škorić je u hodu uspeo i da organizuje ručak za argentinskog predsednika i njegovu pratnju, koji uopšte nije bio u planu, u restoranu „Kod Đoleta“.

Glavna vest u južnoameričkoj štampi, zapamtio je Škorić, sutradan nisu bili akcenti sa Samita, već argentinski predsednik u Crvenoj Zvezdi, što i ne čudi, imajući u vidu kakvi fudbalski fanatici žive u tom delu sveta. A opet, nije sve do kraja prošlo glatko – Škorić je dobio poziv iz kabineta tadašnjeg ministra, u kome je nastala, kako kaže, „frka“ zbog toga što neki od državnika zemalja nesvrstanih nisu učlanjeni u hrvatske klubove, Dinamo i Hajduk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari