Čović: "Dva bošnjačka člana Predsedništva BiH" uslovljavaju Dodika oko formiranja Saveta ministara 1Foto: EPA/Andrew Medichini/AP POOL, VLADIMIR STOJKOVIC

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da „dva bošnjačka člana Predsedništva BiH“ uslovljavaju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa imenovanjem mandatara za novi Savet ministara BiH.

„Mislim da se to ne sme dešavati, ako znamo da imamo unapred zadanog mandatara i da je to predstavnik srpskog naroda. Bilo bi sasvim logično da i ova dva člana Predsedništva BiH, koji su tu došli bošnjačkim glasovima, podrže tu inicijativu“, rekao je Čović posle sednice Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru.

On je aludirao da je, osim Šefika Džaferovića, „bošnjački“ član Predsedništva BiH i Željko Komšić, koji je na poziciju hrvatskog člana Predsedništva izabran većinski bošnjačkim glasovima.

Čović je kazao da HDZ BiH „ne može ništa učiniti“ u vezi sa formiranjem novog Saveta ministara BiH.

Pozicija mandatara za sastav novog Saveta ministara BiH pripada Srbima, a SNSD, koja je osvojila najviše glasova u parlamentu BiH od svih stranaka u RS, na tu funkciju kandidovala je Zorana Tegeltiju, bivšeg ministra finansija RS.

Komšić je nedavno izjavio da će podržati imenovanje Tegeltije za mandatara za sastav Saveta miistara BiH ako Dodik podrži usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Sličan stav ranije je izneo i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Lider HDZ BiH danas je još rekao da se Vlada Federacije BiH neće moći formirati sve dok se ne izmeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

„Svako rešenje koje obezbedi legitiman izbor članova Predsedništva BiH i Doma naroda FBiH za nas je prihvatljivo. Pozivamo prijatelje Bošnjake da razumeju da bez toga nećemo napraviti ikakav iskorak“, kazao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari