Crnjanski (CRTA): Potreban pritisak javnosti da bi se primenile preporuke ODIHR-a 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Potreban je pritisak javnosti na vlast, kako bi se preporuke ODIHR-a primenile za predstojeće beogradske i lokalne izbore, izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Vukosava Crnjanski je izjavila da potreban pritisak javnosti da bi vlast, za predstojeće beogradske i lokalne izbore, primenila preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), navodeći da će vlast pre pokušati da izmanipuliše javnost.

„Da bi vlast zaista temeljno sprovela preporuke ODIHR mislim da mora da postoji ozbiljan, kontinuiran i dosledan pritisak javnosti da se izborni uslovi unaprede“, rekla je Crnjanski, u intevjuu za nedeljnik Vreme.

„Nažalost, iskustvo nas uči da će vlast pre pokušati da izmanipuliše javnost stvori privid da nešto radi u cilju poboljšanja demokratskih proces, nego što će zaista zasukati rukave i, u najkraćem mogućem roku, uhvatiti se u koštac s mnogobrojinm izazovima izbornog procesa u Srbiji, rekla je ona“.

CRTA će svakako nastaviti da prati u kojoj meri je vlada primenila preporuke ODIHR-a i o tome će redovno izvešavati javnost“, poručila je Crnjanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari