Vučiću za samo tri dana stigla i druga opomena iz Berlina: Osuda napada režima SNS na organizaciju CRTA 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predstavnici vladajuće koalicije u Nemačkoj reagovali su zbog napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića na posmatračku misiju Crta. Oni su osudili Vučićev rečnik, uz napomenu da bi Evropska unija trebalo da preispita svoj odnos prema njemu.

Nakon izveštaja koje je Crta objavila o izborima u Srbiji, a koji su praktično potvrdili da su decembarski izbori bili puni neregularnosti koje su u velikoj meri uticale na rezultat, krenuli su napadi iz vladajuće Srpske napredne stranke. Prvi je to, kao po pravilu, učinio poslanik SNS u prethodnom skupštinskom sazivu Vladimir Đukanović, a potom se napadima pridružio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Nova.rs.

Upravo je reakcija predsednika Srbije bila povod za novo oglašavanje predstavnika vladajuće koalicije u Nemačkoj.

U zajedničkom saopštenju Кristijana Petrija, portparola za evropsku politiku SPD, Šantal Кopf portparola za evropsku politiku Zelenih i Tomasa Hakera, portparola za evropsku politiku FDP-a navodi se da je predsednik Srbije oštro napao, u svom uobičajenom stilu, predstavnike organizacije Crta.

U svom saopštenju oni podsećaju da je Vučić, između ostalog, pomenuo i finansiranje ove srpske nevladine organizacije koja je u sredu gostovala u Evropskom komitetu nemačkog Bundestaga, napominjući da Crtu finansira nekoliko država članica EU.

„Njihovi predstavnici (Crte) prijavili su nepravilnosti na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra 2023. godine. Portparoli evropske politike koalicije „semafor“ osuđuju verbalne napade na demokratsko civilno društvo. Za predsednika, koji u evropskim prestonicama uvek ističe da želi da svoju zemlju uvede u Evropsku uniju, takav napad na demokratsko civilno društvo u sopstvenoj zemlji je neshvatljivo i neprihvatljivo. Glavni preduslov za članstvo u EU je poštovanje demokratije i vladavine prava. Živo građansko društvo i otvoren dijalog sa poštovanjem sa svim delovima društva važan je za napredak svake zemlje. Srbija se poslednjih godina sve više udaljava od ovoga. Predsednik bi trebalo da bude zahvalan organizaciji koja je posvećena ovim ciljevima u Srbiji, ako je zaista ozbiljan u pogledu EU integracija. Sve u svemu, još jednom se potvrđuje da bi EU konačno trebalo da preispita kako se odnosi prema onima koji su odgovorni za politiku u Srbiji. Predugo je ćutala na ponašanje Vučića, navodnog garanta stabilnosti“, ističe se u saooštenju.

Podsetimo, komentarišući prisustvo programskog direktora Crte Raše Nedeljkova na sednici evropskog dela nemačkog Bundestaga, Aleksandar Vučić je naveo da ga je poslanik najznačajnije i najveće partije u Nemačkoj pitao ‘ko ga plaća’ i da je morao da kaže da je reč o Americi, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

„To je bilo pitanje u nemačkom parlamentu, sami razmislite, ništa ne moram da kažem. Sve najbolje im želim i njihov posao je da putuju, da govore sve najgore o nama, samo je važno da ljudi znaju da oni nikakve veze sa neutralnošću, profesionalizmom i objektivnošću nemaju“, rekao je Vučić.

Ukažimo i da je Evropski komitet nemačkog Bundestaga pre dva dana održao raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je da događaji u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, a da izbore u Beogradu treba ponoviti.

Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države, navodi se u saopštenju koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničke grupe SDP kancelara Olafa Šolca, Alijanse 90/Zeleni i FDP.

Krajnje je vreme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari