CRTA: Izlaznost u Beogradu do 13 sati 22,5 odsto, podnete još tri prijave policiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izlaznost na beogradskim izborima danas do 13 časova, prema podacima Crte, iznosi 22,5 odsto, izjavio je programski direktor te ogranizacije Raša Nedeljkov.

Prema rečima Raše Nedeljkova iz Crte, izlaznost u Beogradu manja je nego na decembarskim izborima u isto vreme, kada je iznosila 26,1 odsto birača.

On je rekao da je Crta od prve konferencije za novinare, podnela policiji još tri prijave i da su sve tri zbog kupovine glasova.

Kako je na drugoj današnjoj konferenciji za novinare rekao šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov, posmatrači su do 13.00 časova zabeležili veći broj pojedinačnih slučajeva nepravilnosti, ali da još nije reč o masovim pojavama.

„Najviše pojedinačnih slučajeva nepravilnosti zabeleženo je na Čukarici, Paliluli, Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu. Najviše njih se tiče tajnosti glasanja i to tako što je na 11 odsto mesta primećeno fotografisanje listića iza paravana. Na osam odsto nije pravilno korišćena UV lampa ili sprej, što potencijalno omogućuje ; višestruko glasanje“, rekao je Nedeljkov.

Naveo je i da na nekim mestima birači nisu mogli da budu pronađeni u biračkom spisku, da je povećano neovlašćeno prisustvo trećih lica na biračkim mestima, ili da članovi odbora vode videnciju o identitetu birača.

„Van biračkih mesta primetili smo značajan broj ljudi koji vode paralelenu evidenciju i to se dovodi u vezu sa primetnim ; kol centrima za koordinaciju i pozivanjem sigurnih glasova“, naveo je Nedeljkov.

Prema podacima Crte,  na osam odsto biračkih mesta nedosledno se koriste UV lampa i sprej.

Ugrožavanje tajnosti glasanja fotografisanjem listića iza paravana zabeleženo je na 11 odsto biračkih mesta, a na sedam odsto bilo je slučajeva da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku. Povreda tajnosti glasanja zabeležena je na dva odsto biračkih mesta.

„U slučaju biračkog mesta Čukarica 94 primećeno je da birači dolaze u grupama da glasaju, a potom odlaze po novac u prostorije stadiona Fudbalskog kluba “Lavovi”. Na biračkom mestu 5 na Novom Beogradu posmatrači su uočili više osoba koje su posle glasanja išle po novac u obližnju kladionicu. Prijava je podneta i zbog sumnji na kupovinu glasova kod biračkog mesta 129 na Novom Beogradu. U dosadašnjem toku izbornog dana Crta je podnela šest prijava policiji“, saopštila je Crta.
 

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari