CRTA: Uočen veliki broj nepravilnosti, bugarski voz, a u Beogradu odbili da sarađuju sa posmatračima 1Foto: Zoran Mišić/Danas

Do 10 sati, prema podacima CRTA-e na parlamentarne i predsedničke izbore izašlo je 9,9 odsto birača, što je slično kao na parlamentarnim izobrima 2016. i 2020. godine, rekao je Raša Nedeljkov iz CRTA-e.

Na beogradskim izborima izlaznost do 10 sati je 8,4 odsto nešto manje nego na parlamentarnim izborima, ali i više od izlaznosti na beogradskim izborima 2018. godine.

Ova organizacija pokriva oko 500 biračkih mesta na parlamentarnim i predsedničkim izborima i oko 450 na beogradskim izborima.

CRTA puno polaže na kvalitet izbornog dana, odnosno da li se poštuju pravila na i oko izbornih mesta. Skoro 10 odsto biračkih mesta je kasnilo sa otvaranjem, ali na kraju sva otvorena. U Srbiji je četiri odsto, a u Beogradu dva odsto biračkih mesta nije u skladu sa pravilima, odnosno nije omogućena tzv. „jednosmerna ulica“ da birači mogu nesmetano da pristupaju biračkim mestima. Na 17 odsto biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi odbora prilikom otvaranja biračkih mesta“, rekao je Nedeljkov.

Nedeljkov je rekao i da su u prvim satim posmatranja identifikovali cirkularno glasanje, pznatije kao bugarski voz, od kojih se jedan slučaj dovodi u vezu sa kupovinom glasova„. Na jednom mestu je primećeno kolektivno odnosno višestruko glasanje.

Što se tiče posmatrača CRTA-e, Nedeljkov je rekao da im na 32 biračka mesta nije dozvoljen pristup kod otvaranja biračkih mesta, što je najviše do sada.

„Posle reakcije RIK omogućeno nam je praćenje izbora. Ipak i imamo i dalje problem u Beogradu, ne dobijamo od biračkih odbora informacije na koje imamo pravo. Odbijaju da sarađuju. Naš protokol je da se posmatrači drže sa strane, da ne izazivaju reakcije. Ovo ostaviće jednu vrstu negativnog traga na glasanje u Beogradu„, zaključio je Nedeljkov.

On je dodao i da su na biračkim mestima gde glasaju ljudi sa Kosova i Metohije zabeležene gužve na biračkim mestima kao i da je prisutno grupno glasanje. Oko 93.000 birača sa KiM ima pravo da glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari