"EU da preispita politiku prema Vučiću, navodnom sidru stabilnosti": Nemačka vladajuća koalicija stala u odbranu organizacije CRTA 1foto FoNet/Instagram

Predstavnici vladajuće nemačke koalicije koju čine (Socijaldemokrate, Zeleni i FDP) osudili su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi organizacije CRTA, koje su okarakterisali kao verbalni napad na ovu misiju.

U saopštenju koje potpisuju portparoli za evropsku politiku ove tri stranke Kristijan Petri (SDP), Šantal Kopf, (Alijansa90/Zeleni), Tomas Haker (FDP), navodi da se je Vučić sinoć „u svom uobičajenom stilu na televiziji napao Srpski centar za Srpski centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA)“.

„On je, između ostalog, istakao i finansiranje srpske nevladine organizacije koja je u sredu gostovala u Evropskom komitetu nemačkog Bundestaga. CRTA finansira nekoliko država članica EU, između ostalih. Njihovi predstavnici su prijavili nepravilnosti na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra 2023. godine. Portparoli evropske politike semafor koalicije kritikuju verbalne napade na demokratsko građansko društvo“, navode oni.

Napominju da je za predsednika koji u evropskim prestonicama uvek ističe da želi da uvede svoju državu u Evropsku uniju, ovakav atak na demokratsko građansko društvo u sopstvenoj zemlji je neshvatljiv i neprihvatljiv.

„Glavni preduslov za članstvo u EU je poštovanje demokratije i vladavine prava. Živo građansko društvo i otvoren dijalog sa poštovanjem sa svim delovima društva važan je za napredak svake zemlje. Srbija se poslednjih godina sve više udaljava od ovoga. Predsednik treba da bude zahvalan organizaciji koja je posvećena ovim ciljevima u Srbiji ako je zaista ozbiljan u pogledu cilja EU integracija. Sve u svemu, još jednom se potvrđuje da bi EU konačno trebalo da preispita kako se odnosi prema onima koji su odgovorni za politiku u Srbiji. Predugo je pustila da Vučić, navodno sidro stabilnosti, paradira“, zaključuju portparoli za evropski politiku tri vladajuće nemačke stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari