Da Đukanović zaista priprema ubistvo Vučića, to bi bio međunarodni skandal neviđenih razmera 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (Arhiva)

Za atentat na predsednika druge države, u ovom slučaju navoda da Milo Đukanović priprema atentat na Aleksandra Vučića, što predstavlja izuzetno rizičnu operaciju sa neverovatno teškim međunarodnim posledicama i koji je vrlo teško izvodiv, mora da postoji toliko snažan motiv koji se, na osnovu javno dostupnih podataka, ne može spoznati. Jedino što preostaje je da je u pitanju neka njihova direktna veza, privatni motivi o kojima ništa ne znamo. Dakle, mi ne možemo da vidimo dovoljno jak motiv da bi se Milo Đukanović za tako nešto odlučio, komentariše za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, navode srpskih medija bliskih vlastima i predsednika Srpske radikalne stranke, Vojislava Šešelja da predsednik Crne Gore hoće da ubije predsednika Srbije.

I Balša Božović, predsedavajući Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, kaže za Danas da je ovde “atentat” najverovatnije iskorišćen za još jedan napad na Mila Đukanovića i Crnu Goru.

Kako dodaje, ne čudi ga to od Vučićevog režima, ali ga čudi da u Srbiji niko nije primetio da nije normalno napadati predsednika druge države za naručivanje atentata osim ako se ne želi da se i tom nekom desi nešto slično.

– Znate ono – bolje mi njega nego on nas – kaže Božović.

Podsetimo, gostujući na TV Pink 20. Januara, Vojislav Šešelj je rekao da mu je navodno prijatelj koji je bio u društvu Mila Đukanovića javio da je „našmrkani Milo“ uoči Nove godine rekao da je sa odbeglim predsednikom Kavačkog klana Radojem Zvicerom  pripremio ubistvo Vučića u prvoj polovini februara ove godine.

Vojislav Seselj
foto BETAPHOTO/EMIL VAS

Potom je na istoj televiziji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin potvrdio Šešeljeve reči, da bi isto to učinila i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Provladin list Novosti je pre četiri dana objavio da su pripadnici MUP i bezbednosnih službi u stalnom visokom stepenu pripravnosti kada je reč o bezbednosti predsednika Srbije, posebno, imajući u vidu da je, nakon što je objavio rat mafiji, Vučić na stalnoj meti organizovanog kriminala, ali i političko-tajkunskih krugova u zemlji i inostranstvu kojima je u interesu da on ode sa vlasti.

Novosti su potom objavile tekst da se “intenzivno prikupljaju svi relevantni podaci o pripremama za likvidaciju Vučića, a o čemu su pripadnici policije jedne zemlje članice Evropske unije obavestili naše organe 14. januara, posredstvom Evropola, pod oznakom hitno”.

Aleksandar Vulin
foto FoNet/MUP Srbije

Kako se navodi, ona je proverena na više ekspertskih nivoa i utvrđeno je da je verodostojna, pa su MUP i zajedno sa Evropolom i partnerskom službom od koje je informacija dobijena pokrenuli opsežnu akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije.

Prema rečima Ognjena Radonjića, niko nije video dokument Evropola, tako da se ne zna šta u njemu piše.

Ako taj dokument stvarno postoji, kaže on, da li u njemu samo piše da se sprema atentat ili piše i ko su njegovi inspiratori.

Da Đukanović zaista priprema ubistvo Vučića, to bi bio međunarodni skandal neviđenih razmera 2
Ognjen Radonjić

– Sve je nepoznanica i za sada neuverljivo što je posebno opasno za zemlju u kojoj je ubijen premijer. Ali eventualni plan da predsednik jedne države ima plan da ubije predsednika druge države bi i u najvećoj afričkoj zabiti izazvao burnu reakciju međunarodne zajednice jer je to skandal neviđenih razmera – zaključuje Radonjić.

Balša Božović kaže da kao neko ko je izgubio predsednika stranke, svaku priču o atentatu shvata ozbiljno, ma o kome da je reč.

Ako se ispostavi, dodaje on, da je neko time pokušao da zloupotrebi strah javnosti u zemlji u kojoj su politička ubistva ne tako redak slučaj onda treba „zajedno da ga zauvek politički i moralno kastigujemo“.

Da Đukanović zaista priprema ubistvo Vučića, to bi bio međunarodni skandal neviđenih razmera 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

– Ono što ne mogu da ne primetim je to da još uvek nismo dobili ime države članice EU koja je to dojavila našim službama. Zatim kako je moguće da naše službe odmah to dojave Vojislavu Šešelju? Možda je Šešelj jedan od zaposlenih u BIA pa dobija te info po službenoj dužnosti? Ako ne dobija po službenoj dužnosti, onda je stvar još gora jer informacije “cure” iz službe koja treba da zaštiti predsednika Srbije. Što znači da ako su dali Šešelju, sigurno su za debele pare dali i tom organizatoru atentata? To bi bilo više nego logično. A kako onda Vučić ne smenjuje Bratislava Gašića jer je BIA u koruptivnim poslovima koji podrivaju državni poredak igrajući se sa životom predsednika? – zaključuje Balša Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari