Da li bi režim pao kada bi pitanja Kosova i BiH bila rešena: Sagovornici Danasa o tome da li Vučić "uspešno" vlada samo u krizama 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nasuprot mnogim opozicionim akterima, mislim da se režim Aleksandra Vučića može rušiti na pitanju Kosova i BiH, ali ne sa desne nego sa leve strane – mišljenja je Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i kopredsednica stranke Zajedno.

Na pitanje da li Vučić vlada pomoću kriza i da li bi pao sa vlasti u slučaju rešenja pitanja Kosova i Bosne, Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, ocenjuje za Danas da Vučić već 11 godina vlada tako sto manipuliše strahovima kod građana.

– On pravi konstantne krize i stvara strah od gladi, od rata, od bankrota, od nemogućnosti za lečenja. Tako stvara nesagledive posledice i po mentalno zdravlje građana. Sada je na redu strah od gubitka Kosova – kaže sagovornik Danasa.

Biljana Stojković za Danas napominje da Vučićeva radikalska suština ne pronalazi načine za vladanje u doba mira kada se građani bave svojim životima i zanimaju se za svakodnevna pitanja.

Da li bi režim pao kada bi pitanja Kosova i BiH bila rešena: Sagovornici Danasa o tome da li Vučić "uspešno" vlada samo u krizama 2
foto: N1, Printskrin

Dovoljno je biti beskrupulozan i gaziti preko svake civilizacijske normalnosti 

– Esencija nacionalističke vladavine svodi se na neprekidno širenje panike i strepnje od nekakvih zlotvora koji nas mrze i žele da nas unište. Svaka ekstremistička i totalitarna vlast je zasnovana na ovim istim banalnim principima. Nema tu noviteta i Vučićeve genijalnosti. Dovoljno je biti beskrupulozan i gaziti preko svake civilizacijske normalnosti – smatra naša sagovornica.

Ipak, dodaje, možda bi bilo pojednostavljeno tvrditi da će rešavanje problema Kosova i BiH označiti kraj ove pogubne naprednjačke decenije.

– Vučić se dosta bavio uništavanjem opozicije i političkog života u Srbiji. Prilično je uspešno obavio projekat kroz koji je sebe učinio skoro pa jedinim političkim akterom. Mnogo je građana koji tragaju za alternativom i ona mora nastati uprkos svim naporima naprednjaka da politički prostor očiste od drugačijeg mišljenja – ističe Biljana Stojković.

Vučić se može rušiti na pitanju Kosova i Bosne – sa leve strane

Prema njenim rečima, nasuprot mnogim opozicionim akterima, ona misli da se Vučić može rušiti na pitanju Kosova i BiH, ali ne sa desne nego sa leve strane.

– Stranka Zajedno detaljno radi na planu regionalne inicijative kroz koju bi se otvorila sva bolna pitanja na zapadnom Balkanu i pronašla najbolja rešenja sa ciljem osiguravanja trajnog mira u regionu. Istovremeno bismo ceo region pripremali za ulazak u EU. Mislim da je vreme da napravimo neku vrstu „balkanskog identiteta“ koji bi bio obeležen demokratskog kulturom, saradnjom, solidarnošću i međusobnim poštovanjem – objašnjava Biljana Stojković.

Iako veoma ambiciozan, zaključuje, ovaj plan je jedini koji može istovremeno matirati Vučića i okrenuti Srbiju ka izgradnji normalnog društva.

Da li bi režim pao kada bi pitanja Kosova i BiH bila rešena: Sagovornici Danasa o tome da li Vučić "uspešno" vlada samo u krizama 3
Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

 Vučić računa da može da vara sve oko sebe

Balša Božović kaže da iako Vučić uverava strane partnere da će kosovski čvor rešiti i da će potpisati sporazum sa Kurtijem, on sa druge strane uverava građane i kako je Kosovo sve više u sastavu Srbije.

– Kada se na kraju puta ta dva potpuno suprotna očekivanja ukrste, doći će do eksplozoje nezadovoljstva čije posledice će Srbija osetiti u budućnosti. Vučić računa da može da vara sve oko sebe, ali je u zabludi ako misli da to može da radi sve vreme – zaključuje Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari