Da li će Ana Brnabić zameniti Dačića na mestu predsednika skupštine ili će ostati premijerka? 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/DS)

Iako konsultacije Srpske napredne stranke oko vladajuće većine, budućeg mandatara i rukovodstva Skupštine Srbije još nisu završene. Kako Danas nezvanično saznaje Ana Brnabić, aktuelna premijerka ima najveće šanse da zameni Ivicu Dačića na mestu glasnogovornika u republičkom parlamentu.

U parlamentarnoj opoziciji tvrde da nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja, ali i navode da njen izbor svakako neće voditi ka smirivanju tenzija u parlamentu. Tvrde da će samo biti nastavljeno degdardiranje najvišeg zakonodavnog tela.

Danas nije uspeo da dobije potvrdu ni iz vrha Srske napredne stranke, ali ni u kabinetu premijerke Brnabić o njenom izboru na novu funkciju. Poručeno nam je da drugi krug konsultacija još nije završen i da se malo strpimo, jer će sve uskoro biti poznato, aludirajući na najavu da bi konstitutivna sednica Skupštine Srbije mogla da usledi već krajem naredne nedelje.

Izvori našeg lista navode da nijednog trenutka nije bilo sporno da li će Ana Brnabić zauzeti neku važnu funkciju i u novoj vlasti. Pitanje je samo bilo koju, da li će ostati premijer ili će dobiti neku drugu visoku rangiranu pozicju.

”Predsednik Srbije sklon je da donosi odluke suprotne onim informacijama koje se pojavljuju u javnosti i zato postoji mogućnost da u poslednjem trenutku promeni odluku vezanu za Brnabić. Ali stvari u ovom trenutku stoje tako da je Siniši Malom namenjeno premijersko mesto, a aktuelnoj premijerki mesto predsednika Skupštine, što je treća pozicija u državi”, ističu naši sagovornici iz vrha aktuelne vlasti.

Da podsetimo, Brnabić je nedavno odgovarajući na pitanja novinara u Mostaru, da li će ostati premijerka, istakla da u ovom trenutku i nije prioritet ko će kakvu funkciju dobiti u novoj vladi, već je važno da se nastavi sa radom na unapređenju životnog standarda građana i očuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Informacijom o mogućoj selidbi premijerke iz Nemanjine ulice na Trg Nikole Pašića nisu iznenađeni, ali nisu i oduševljeni poslanici parlamentarne opozicije. Oni smatraju da će njenim dolaskom u parlament biti samo nastavljene tenzije, jer ona i do sada nije prezala od vređanja opozicije, a sada će dobiti i mogućnost da ih i kažnjava za izgovorenu reč.

“Aleksandar Vučić već je dogovorio da Siniša Mali bude premijer, a Ana Brnabić predsednica Narodne Skupstine kako bi mogla da zadrži vilu Jovanke Broz. Međutim, sve to je sasvim nebitno, jer će Aleksandar Vučić biti i predsednik vlade i predsednik Skupštine i ministar za sve”, kaže Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke.

Na pitanje očekuje li u novom sazivu skupštine drugačiji odnos prema parlamentarnoj opoziciji, Milivojević kaže da vlastima nije cilj da parlament postane mesto sučeljavanja argumenata, nego da ga dalje degradiraju i da diskredituju ovu najvažniju instituciju.

Velika očekvanja od promene u vrhu parlamenta nema ni Biljana Stojković, poslanica i kopredsednica političke organizacije “Zajedno”.

“Nije važno ko će biti predsednik Skupštine, kao što nije važno ni ko će biti ministri u novoj Vladi. U pitanju su samo nijanse u manirima i nivou bahatosti, ali krajnji ishod je uvek isti – ugušiti glasove koji nisu u skladu sa mafijaško-naprednjačkim interesima. S obzirom na nepristojnost i nedostatak elokvencije Ane Brnabić, može se očekivati, s njene strane, dodatna banalizacija te temeljne institucije države”, ocenjuje Stojković.

Nekadašnji predsednik Demokratske stranke, profesor dr Bojan Pajtić, više puta je kritikovao premijerku Brnabić, navodeći da je ona samo marioneta Aleksandra Vučića na mestu predsednika Vlade Srbije i da svi u Srbiji znaju koliki mentalni napor ulaže da formuliše rečenicu, zbog čega se Srbiji smeje ceo ex-yu region.

Komentarišući informaciju da je ona najozbiljniji kandidat za predsednika Skupštine, Pajtić kaže da u tom slučaju nema nikakve dileme da će, ukoliko to bude slučaj, tolerancija prema opoziciji biti ravna nuli.

“Otkako se domogla funkcionerske pozicije, dotična osoba je pokazala da su joj primerena komunikacija, obzir, stid i poštovanje prema osobama koje drugačije misle – potpuno strani. Međutim, u svom ovom zlu, nazire se i tračak dobre vesti – njeni lapsusi, “lupendaranja” (citat autorke Brnabić) i mukotrpno čitanje poslovnika na momente će nas i razveseliti”, zaključuje Pajtić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari