Razgovori SPS i SNS za vikend: Ko je od socijalista "siguran" u novoj vladi, a ko "pod znakom pitanja"? 1foto FoNet Milica Vučković

Srpska napredna stranka otpočela je drug konsutacija sa potencijalnim koalicionim partnerima za formiranje vladajuće većine. U toku su konsutacije unutar izborne liste Srpske napredne stranke, a potom će uslediti razgovori sa manjinskim listama. Tokom vikenda očekuje se da će biti održani i razgovori sa dosadašnjim koalicionim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

I jedna i druga strana očekuje nastavak desetogodišnje saradnje, uprkos nesuglasicama tokom izborne kampanje. Naprednjacima odgovara stabilna izborna većina, a socijalistima je potreban kontinuitet u izvršnoj vlasti. Uostalom, kako ističu naši sagovornici socijalisti su bili u vlasti i onda kada nisu bili potrebni naprednjacima, pa zašto ne bi i sada.

Kako se očekuje socijalisti će zadržati isti broj ministarskih mesta u Vladi Srbije, ili će ta brojka biti uvećena za još jednu važnu funkciju.

Sagovornici Danasa ističu da će Branko Ružić, ministar prosvete gotovo sigurno ostati u Vladi, da je mesto Novice Tončeva odavno pod znakom pitanja, ali da će Ivici Dačiću biti namenjeno jedno od jačih ministarstava. Spekuliše se da bi to ponovo moglo biti mesto ministra policije ili šefa diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari