Hoće li Vučić "zauzdati" Atlagića, Bakareca, Rističevića, Pilju...i omogućiti normalnu debatu u novoj Skupštini? 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Suštinsku debatu, normalnu diskusiju i kvalitetnu argumentaciju o tačkama dnevnog reda nećemo gledati u novom sazivu Skupštine Srbije.

A ako lider opozicione SSP Dragan Đilas ima insajderske informacije o promeni naprednjačke antidemokratske strategije, onda ne bi trebalo time da se hvali, jer bi se nametao zaključak da je u dosluhu sa SNS, smatraju politikolozi sa kojima razgovarali o Đilasovom optimizmu da će ubuduće parlament biti mesto sučeljavanja argumnata i dijaloga, a ne uvreda na račun kako opozicije tako i nestranačkih ličnosti koje iznose stavove suprotne vladajućoj SNS, odnosno da će se poslanici SSP truditi da tako bude.

Đilas, ali i potpredsednica SSP Marinika Tepić, koji su doskora bili pod uradom naprednjaka u Skupštini i van nje, su očekivanja o smanjenju tenzija u društvu i uspostavljanju normalnog dijaloga među neistomišljenicima, pa i međusobne podrške vlasti i opozicije oko dobrih predloga zakona u parlamentu, iznosili pred medijima posle njihovih sastanaka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Pitanje je hoće li Vučić zauzdati poslanike i u novom sazivu Marka Atlagića, Marijana Rističevića, Nebojšu Bakareca, Vladimira Đukanovića, Lava Grigorija Pajkića, Biljanu Pantić Pilju, Milenka Jovanova, Vladimira Orlića ili Aleksandra Martinovića, osobe koje se nisu libile da kažu najgore reči o političkim neistomišljenicima, bilo da su u sali ili van nje, da su političari ili javne ličnosti.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže da ne zna odakle Đilasu takvo nadanje.

– Političar ne bi smeo da nadanja formira na željama. A ako ima insajderske informacije o promeni naprednjačke antidemokratske strategije, onda ne bi trebalo time da se hvali, jer bi se nametao zaključak da je u dosluhu sa SNS. Osim ako nema špijuna unutar SNS, na šta opet ne bi trebao indirektno da ukazuje. Jednom reču, i ako je optimista to nije smeo da kaže – navodi Mrdalj za naš list.

Na konstataciju da je Đilas o tome govorio posle dva susreta sa Vučićem, kaže da to znači da mu veruje.

– Političar koji veruje dokazanom zlikovcu pokazuje ili naivnost ili neobaveštenost. To nisu osobine koje privlače glasače. Đilas greši ako iznosi u javnost da veruje Vučiću, bilo da mu zaista veruje (što bi bila katastrofa) bilo da mu ne veruje – smatra Mrdalj.

Ni politikolog Boban Stojanoović ni najmanje ne deli Đilasov optimizam.

– SNS nije sve ono radio godinama u parlamentu (dok je u njemu bila opozicija i dok nije) da bi sada tek tako pristao na to da parlament izgleda normalno i da se u njemu vodi prava debata – kaže on za Danas.

Kako dodaje, SNS će raditi sve što je i do sada radio, samo će sada deo tih ljudi biti u parlamentu pa će možda i pokušati da odgovori.

– A nastaviće najgoru moguću prljavu kampanju i protiv opozicije i protiv javnih ličnosti koje se usude da bilo šta kažu, a novi predsednik Narodne skupštine će se i potruditi da druga strana ne dobije uvek priliku da odgovori (oni koji su u sali). Suštinsku debatu, normalnu diskusiju i kvalitetnu argumentaciju o tačkama dnevnog reda – to sam siguran da nećemo gledati – siguran je Stojanović.

A lider DS Zoran Lutovac ne zna na kojim osnovama se temelji optimizam.

– Iskustvo nam govori da Vučićeva reč vredi koliko i dinar 1993.godine. Osim toga, nemoguće je voditi dijalog, a da sve ostane kako jeste, da nema vladavine prava, slobodnih medija i institucija i da organizovani kriminal kontroliše državu i društvo – kaže Lutovac za Danas.

Slično misli i Robert Kozma iz pokreta Ne davimo Beograd, kojem je zanimljiv optimizam predstavnika političkih opcija koje su išle na konsultacije kod predsednika i njihovo očekivanje da će naprednjački režim odjednom prigrliti principe demokratije, pluralizma, uvažavanja drugog mišljenja i snagu argumentacije.

– Naivno je misliti da će se režim odjednom promeniti, jer i sami vrlo dobro znaju da bi uspostavljanje demokratije podrazumevalo i otvaranje medija i medijske scene za opoziciju, ali i još važnije za stručnjake u različitim oblastima, kao i prekid sa konstantnom režimskom funkcionerskom kampanjom i omogućavanje tužilaštvu i pravosuđu da rade svoj posao. To bi podrazumevalo i obračunavanje sa organizovanim kriminalom. Svima je jasno da to naprednjačkom režimu nije u interesu – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari