Da li će se sednica parlamenta o KiM pretvoriti u hvalospeve "čopora" svom "vuku"? 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Nismo mi odustali od konsultacija koje je najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, već on sam. Zvaničan poziv za konsultacije nismo dobili, pa prema tome nismo imali od čega ni da odustanemo“, tvrde za Danas predstavnici parlamentarnih opozicionih partija, komentarišući najnoviju izjavu Vučića da je opozicija odustala od konsultacija i da nije razumela da je država važnija od političkih interesa bilo koje stranke.

Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici, smatra da je loše što je predsednik Srbije odustao od konsultacija sa poslaničkim grupama, tvrdeći pri tome da dobar „deo opozicije“ ne želi da učestvuje u njima.

„Nismo dobili nikakav zvaničan poziv, pa prema tome, bilo kakav razgovor nismo ni mogli da odbijemo, ni da prihvatimo, ali smo u javnom prostoru iskazali spremnost da učestvujemo na konsultacijama i razgovoramo o konkretnom sadržaju francusko-nemačkog ultimatuma. Nemamo nameru da se o najvažnijim državničkim pitanjima informišemo i dogovaramo putem tabloida“, kaže Stamenkovski.

Prema njenim rečima, politička nadgornjavanja i podizanje političkih tenzija sa najviših državnih adresa i njihovih glasila je nedopustivo u ovom trenutku. Ako kažu da su pred zemljom najteža vremena, zašto pale vatru vanrednim emisijama, pretnjom građanskom ratom i medijskim linčom svih koji su protiv ultimatuma?!

„Potrebno je da o francusko-nemačkom planu predsednik informiše na sednici Narodne skupštine, međutim, ne bi bilo dobro da se i ta, kao i sve prethodne sednice, pretvore u hvalospeve „čopora“ svom „vuku“, bez jasnih i konkretnih ideja o tome u kom pravcu plovi naš državni brod“, ističe Stamenkovski.

I Miloš Jovanović, lider Novog DSS, tvrdi da Vučić iznoseći neistine projektuje sopstveno ponašanje.

„Mi nikada nismo odbili konsultacije, ali to ne isključuje i održavanje posebne sednice Narodne Skupštine Republike Srbije gde bi se i i građani upoznali sa trenutnom situacijom. Nažalost, gospodin Vučić je taj koji se sve češće ponaša kao predsednik stranke, a ne kao predsednik države“, ističe Jovanović, dok Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke smatra da stalno Vučićevo mantranje da je samo njemu stalo do Srbije, a da drugi skupljaju političke poene, postaje dosadno. Napad je, kako kaže, najbolja odbrana, a to je Vučićev modus operandi.

Na pitanje može li vladajuća većina da odluči da sednicu parlamenta koja će početi 2. feebruara, zatvori za javnost zbog osetljivosti „francusko-nemačkog predloga“ o KiM, Rašković Ivić kaže da bi zatvorena sednica bila plodotvornija.

„Ali nisam sigurna koliko Vučiću treba plodotvorna diskusija sa narodnim poslanicima, a koliko javni šou u kome se on prikazuje kao spasilac Srbije i jedini kome je stalo, a svi drugi kao izdajnici“, navodi sagovornica Danasa.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, smatra da predsednik Srbije optužujući Dveri da im država nije važna pokušava da transferiše svoj odnos prema državi čiji Ustav krši već deset godina, preuzimajući nadležnosti koje po Ustavu nema.

„On je tokom ovih godina poverovao da je Država On sam. Nakon što je zarobio sve institucije i državne i nezavisne, predsednik Vučić nastavlja da unižava dostojanstvo Narodne skupštine i narodnih poslanika koji su institucija narodnog suvereniteta. Za njega je sednica Parlamenta ‘javna manifestacija za prikupljanje političkih poena’. Jasno je šta i predsednik Vučić i njegova SNS obogaćena klijentela misle o Skupštini, ali to nikada niko do sada nije rekao javno“, napominje sagovornica Danasa.

Dodaje da Vučić zna da više od 80 odsto građana Srbije ne podržava bilo kakav akt koji je doveo do članstva lažne države Kosovo u UN i da njenu nezavisnost de jure ili de facto svojim potpisom Srbija prizna. Napadajući Dveri zbog zahteva da račune položi Skupštini, kako kaže, on jasno pokazuje svoju politički paradoksalnu poziciju – da je njegova pseudo-patriotska stranka i apsolutna vlast uradila ono što čak nijedna prethodna vlast građanskih stranaka nije – da je Srbiju doveo do priznanja nasilne secesije teritorije koju je sve vreme odbijao da proglasi okupiranom.

„Građanska opozicija sada je njegov saveznik i zbog toga napada Dveri pored kojih je još jasniji njegov lažni patriotizam i izdaja nacionalnih interesa. Upravo je predsedniku Vučiću cilj jeftina promocija i u svom obraćanju je sve društvene grupe plašio time da neće biti plata, penzija, bezviznog režima i investicija. Sumnjamo da će sednica biti zatvorena za javnost, jer će on i ovaj put Skupštinu koristiti kao teatar umesto kao Dom u kome predstavnicima suverene volje naroda treba da objasni položaj u koji je Srbiju sam doveo“, zaključuje Kerković, a sličan stav ima i Dušan Radosavljević iz POKS-a.

A Srđan Milivojević, poslanik DS, ističe da je država Srbija važnija od prolaznih štetočina kakav je Aleksandar Vučić, „a svakako je Srbija važnija od njegove napredne mafijaške organizacije“.

„Nema konsenzusa sa ljudima koji teatralno i deklarativno pozivaju na jedinstvo oko ideje koju nemaju. Mi možemo da pravimo konsenzus sa onima koji se stvarno i istinski zalažu za evropsku ideju i prevazilaženje posledica ratnohuškačke politike, čiji je glavni eksponent Vučić. On ne nudi nikakav plan, on samo kao kurir prenosi poruku svetskih državnika bez da je i jedan zarez stavio na taj plan“, napominje poslanik DS.

Demokratska stranka, prema njegovim rečima, nikada neće napusutiti svoju politiku zato što se njom zarad vlasti ogrnuo Aleksandar Vučić.

„Vućič sa tim kvazievropskim plaštom liči na nekog ko sa smokvinim listom ide ka Evropi, zarad vlasti, a ne zarad interesa Srbije. On je definitivno ucenjen čovek, ali je i izuzetno opasno što između sebe i Srbije stavlja znak jednakosti“, zaključuje Milivojević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas da žali što „dobar deo“ opozicionih političkih stranaka nije prihvatio njegov poziv na konsultacije o evropskom predlogu za rešavanje pitanja Kosova.

Najavio je da će doći na sednicu Narodne skupštine o Kosovu koja bi trebalo da bude narednih dana i da će odgovarati na sva pitanja.

Vučić je u video-snimku na Instagram nalogu Budućnostsrbijeav kazao da je pre dva dana građanima rekao istinu o svim problemima u vezi s pitanjem Kosova: „Ništa nisam skrivao od vas. Rekao sam vam i kako i koliko smo se borili i kako nameravamo da se borimo u budućnosti za našu zemlju.“

Podsetio je da je svim političkim akterima ponudio razgovor i konsultacije o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

„Da ih upoznamo i sa pritiscima, i sa svim onim sa čim se Srbija suočava. Rekli su da ne žele da razgovaraju, ili bar dobar deo njih, već žele javnu manifestaciju, predstavu za svoje političko delovanje. Žao mi je što nisu razumeli da je država važnija od političkih interesa bilo koje stranke, bilo koga od nas“, poručio je Vučić.

Predsednik nije naveo kada je i kome uputio poziv na konsultacije, niti koje su političke partije odbile da razgovaraju s njim.

Najavio je da će ipak doći na skupštinsku sednicu o Kosovu koja bi trebalo da bude narednih dana jer, kako je napisao: „Moja obaveza je da, poštujući parlament, izađem u susret svim njihovim zahtevima – pojaviću se u Narodnoj skupštini, odgovarati na sva pitanja, i boriti se za Kosovo i Metohiju, i za našu Srbiju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari