Ko će se iz opozicije odazvati Vučićevom pozivu na razgovor o evropskom planu, a ko ne? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Parlamentarna opozicija podeljena je po pitanju odlaska u Predsedništvo Srbije na konsultacije, koje je predsednik države Aleksandar Vučić najavio tokom sinoćnog obraćanja javnosti, kako bi predstavnike poslaničkih grupa upoznao sa detaljima evropskog plana o Kosovu i Metohiji.

I dok pojedini predstavnici opozicije tvrde da će ići na konsultacije i zahtevati od Vučića uvid u integralni tekst predloga EU za KiM, dotle drugi navode da ne žele da na kanabeu, iza zatvorenih vrata ćaskaju sa Vučićem, već traže hitnu sednicu parlamenta na kojoj bi predsednik obavestio poslanike o sadržaju dokumenta koji se nudi Srbiji.

Nekoliko poslaničkih grupa već je podnelo predlog za zakazivanje te sednice, a sudeći prema izjavi Vladimira Orlića predsednika parlamenta ta sednica bi mogla da se održi u narednih desetak dana.

„Odazvaćemo se pozivu na kosultacije i iznećemo naše stavove da je neprihvatljivo da se predlog krije od javnosti. Ovo isto smo rekli i međunarodnim predstavnicima. Mi Vučiću ne verujemo ništa i ne zanimaju nas njegova glumatanja i to da nam on prepričava šta je na stolu. Zahtevaćemo uvid u integralni tekst predloga“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno levi poslanički klub Ne davimo Beograd.

Ne davimo Beograd, kako kaže, i do sada je upozoravao javnost da srpska strana nema u pregovorima predstavnika koji brani interese građana, već čoveka koji je sve podredio sopstvenom interesu da ostane na vlasti.

„Ne davimo Beograd se zalaže za suštinsku autonomiju na severu Kosova kroz formiranje zajednice srpskih opština koje bi imale nadležnosti u domenu obrazovanja i zdravstva, maksimalna zaštita pojedinačnih i kolektivnih prava Srba, uključujući i pravo na posebne veze sa Srbijom. Takođe važna je i maksimalna zaštita kulturne, istorijske i umetničke baštine. Ovo su pitanja koja ne bi trebalo da budu problem ni Prištini i ne vidim razlog da se ovi standardi sprečavaju“, objašnjava Lazović

Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, ističe da nisu dobili poziv za konsultacije, niti će na njih ići, ukoiko poziv stigne.

„Vučić je to najavio u obraćanju građanima Srbije sa ciljem da testira javno mnjenje i političke aktere, pa ako vidi da će odziv biti mali neće ni uputiti zvaničan poziv. Ako takav poziv, ipak, stigne do nas, neću ići na taj sastanak, jer je cilj tog sastanka isključivo da se u javnosti stvori utisak kako se Vučić konsultuje o važnim državnim pitanjima sa drugim političkim akterima, a to jednostavno nije tako. On se ne konsultuje ni sa kim, samo mu je potrebno da stvori takav utisak zbog suočavanja sa nepopularnim odlukama. On sve to radi isključivo radi opstanka na vlasti“, navodi Lutovac.

Prema njegovim rečima, drugi razlog, je taj što bi trebalo da se razgovara o predlogu u čijoj izradi Vučić nije ni učestvovao, kako je sam rekao, nego mu je taj predlog uručen kao gotov proizvod. Ako je to tako, onda on nije odgovarajući sagovornik, nego oni koji su taj predlog sačinili.

„On sve to radi isključivo radi opstanka na vlasti, a ne zbog nekog “nacionalnog jedinstva”. Ne može biti “nacionalnog jedinstva” sa onima koji su ruinirali i opljačkali Srbiju, zarobili državu, medije i institucije, zadužili i naše unuke“, smatra lider DS.

U kolaiciji Nada tvrde da konsultacija neće biti, već sednica parlamenta. Navode da su Nada, Zavetnici, Dveri – Patriostski blok tražili hitno zakazivanje vanredne sednice na kojoj će biti razmatran tzv. francusko-nemački predlog za KiM i da je predsednik Srbije na to već odgovorio.

„Predloženi plan predstavlja otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju sa ciljem da se naša država trajno odrekne KiM i ozvaniči legalnu nezakonitu secesiju južne pokrajine. Smatramo da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama“, kaže se u zajedničkom saopštenju ovih stranaka.

Dodaju da Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM. To pitanje je u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan Rezolucijom 1244.

„Podsećamo da su predstavnici naše tri političke grupacije već održali prvi radni sastanak na kojem su definisali buduće korake u pravcu zajedničkog otpora zapadnom ultimatumu. Naša borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije biće odlučna, ozbiljna i odgovorna i u tu svrhu koristićemo sva demokratska, legalna i legitimna sredstva, predviđena Ustavom Srbije“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika, kaže da je njegova stranka, kao odgovorna i državotvorna politička stranka spremna da o pitanju od najvažnijeg državnog nacionalnog i bezbednosnog interesa, a to je za njih upravo pitanje Kosova i Metohije, razgovara uvek i svuda.

„U tom smislu, ukoliko dobijemo poziv iz Predsedništva mi ćemo se na konsultacije svakako odazvati. Iskoristićemo tu priliku da, za početak, od Predsednika republike zatražimo da nas upozna sa svim detaljima razgovora sa zapadnim izaslanicima. Sa naše strane, spremni smo da kao i uvek do sada iznesemo konkretne argumente zašto prihvatanje tzv. francusko-nemačkog plana nije u interesu Srbije i zbog čega predloženi sporazum smatramo otvorenim ultimatumom sa kojim Srbije ne sme i ne može da se saglasi.“, ističe Dragićević.

Napominje da, kao prioritet, ističe potrebu da se rasprava o ovom pitanju što pre pokrene u Narodnoj skupštini koja mora da zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama.

Boško Obradović, lider Dveri, smatra da bi najbolje konsultacije bile na vanrednoj sednici Narodne skupštine na temu KiM, gde bi predsednik Republike javno izložio sadržaj francusko-nemačkog predloga, koji je u međuvremenu postao evro-američki odnosno NATO predlog.

„To je mnogo bolje nego pojedinačne konsultacije sa poslaničkim grupama van očiju javnosti u Predsedništvu. Zato su poslaničke grupe NADA, Zavetnici i DVERI- PATRIOTSKI BLOK danas zajednički zatražile održavanje hitne sednice Parlamenta na kojoj bismo odbacili novi ultimatum sa Zapada. U tom pravcu planiramo i niz drugih zajedničkih obraćanja i aktivnosti naše četiri parlamentarne stranke, u saradnji sa Pokretom za odbranu KiM na čelu sa prof. dr Milošem Kovićem. Ukoliko ipak dobijemo predlog za konsultacije kod predsednika Republike mimo Narodne Skupštine, o tome će se izjasniti Predsedništvo Dveri kad stigne konkretan poziv“, ističe Obradović.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je danas predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću zahtev za hitno sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio javnost i poslanike o sadržaju predloga sporazuma za Kosovo i Metohiju.

„Mi nećemo kod Vučića na kanabe i na tajne sastanke, nego tražimo da se o rešavanju najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja otvoreno razgovara u skupštini i da poslanici i javnost budu upoznati sa ponudom koja je na pregovaračkom stolu“, ističe Aleksić i dodaje da ako kao šef poslaničke grupe dobije poziv za konsultacije sa Vučićem o Kosovu i Metohiji, o odlasku na taj sastanak će odlučivati Predsedništvo Narodne stranke.

Napominje i da je njegov lični stav da ne bi trebalo ići na taj sastanak, jer bi narodni poslanici na sednici parlamenta trebalo da se upoznaju sa sadržajem predloga petorke, zato što su oni predstavnici naroda i predsednik i Vlada Srbije moraju da o tome obaveste parlamentarne stranke pred očima javnosti.

Aleksić ističe da Vučić nije zvao opoziciju na konsultacije kada je Albancima na Kosovu i Metohiji predavao elektroenergetski sistem Srbije, međunarodni telefonski pozivni broj, policiju, pravosuđe, registarske tablice „i sve ostalo u prethodnih 10 godina“.

„Sve odluke je suvereno donosio sam, pravio se kao da je on najpametniji, i čitavih deset godina mu nije palo na pamet da pita skupštinu o tome i nije hteo nikoga da sluša, nego je proglašavao izmišljene pobede od 5:0, vređao opoziciju i pokretao kampanje u kojima smo nazivani izdajnicima i stranim plaćenicima“, ističe Aleksić i dodaje da je „na Vučiću jedina i najveća odgovornost“ za sve što se desilo u dijalogu sa Prištinom i da zbog toga „nema podele odgovornosti“.

Aleksić kaže i da kada je Srbiju doveo na korak od kapitulacije, Vučić bi da deli odgovornost sa drugima koji nisu imali nikakvog uticaja na ono što je radio od potpisivanja Briselskog sporazuma do danas. On dodaje da su 1999. godine Kumanovskim sporazumom nadležnosti države Srbije na Kosovu i Metohiji predali isti oni koji su i danas na vlasti, a da su isti ti ljudi potpisivanjem Briselskog sporazuma „zakucali razvlašćivanje Srbije i na severu“.

„Jedino ko je danas ucenjene od međunarodne zajednice je Vučić lično. On je ucenjen svojim vezama sa organizovanim kriminalom i učešćem u kriminalnim i korupcionaškim aferama, ubistvom Olivera Ivanovića, kao i zato što je  odgovoran za ubijanje demokratije i vladavine prava i za razaranje institucija“, navodi šef skupštinskih narodnjaka i ističe da „nije u opasnosti Srbija, nego Vučić“, i da svaki dan njegovog opstanka na vlasti će proizvodi veliku štetu za narod i državne i nacionalne interese.

Aleksić ocenjuje i da smo u prethodnim danima gledali još jednu njegovu predstavu o Kosovu i Metohiji kojom je pokušao da ubedi građane kako bi trebalo da se odreknu Kosova samo da bi se on spasio.

„Poruka koju šalju njegovi partijski jurišnici znači da ’nije važno što će otići Kosovo i Metohija, nego je važno samo da spasimo Vučića’“, zaključuje Aleksić.

Iz stranke Zajedno- Moramo poručuju da još nisu doneli odluku da li će ići na konsultacije, ukoliko ih i bude. Ističu da čekaju poziv.

Zvaničan stav iz koalicije Ujednjeni Danas nije uspeo da dobije, jer niko nije odgovarao na naše poruke, a Pavle Grbović, poslanik te koalicije i lider Pokreta slobodnih građana, ističe da ne može da govori u ime poslaničke grupe, jer zvanični poziv iz Predsedništva još nije stigao, pa tako nema ni zvanične odluke koalicije.

„Lično smatram da bi trebalo održati i konsultacije, ali i javnu sednicu skupštine, jer je ovo najvažnije pitanje za našu zemlju“, zaključuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari