Da li će Vučić biti neodgovoran kao diktator Milošević i odvući građane Srbije u izolaciju? 1Foto: Beta/Miloš Miškov/EPA PHOTO EPA/SAŠA STANKOVIĆ/ss-fob

Gosti iz Amerike i Evrope još jednom će biti uskraćeni za muštuluk jer vesti koje donose nisu nove niti radosne. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će po ko zna koji put ponoviti mantru da je Srbija za mir i da se zalaže za rešenje dok će istovremeno pokušati da odgodi potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma – kaže za Danas Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

U osvrtu na vest da posle praznika u Beograd dolaze specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lakčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, zajedno sa izaslanicima francuskog i nemačkog predsednika, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, dok su nakon toga moguće posete i drugih zvaničnika, sagovornik Danasa podseća da su svi rokovi za rešenje kosovoskog pitanja prekoračeni.

– Svi su formalni i neformalni rokovi probijeni, a jedino o čemu se pregovara je modalitet po kome će Beograd priznati suverenu prištinsku vlast nakon čega se započinje dugotrajan proces uspostavljanja trajnog mira u kome bi EU i SAD odigrale ključnu ulogu – smatra on.

Kako dodaje, dok se Vučić i Kurti premišljaju da li slabo formulisan mirovni ugovor nalik francusko-nemačkom može njima politički pomoći, odnosno koliko im može doći glave, pritisak za rešavanje pitanja raste zbog ruske agresije u Ukrajini.

Da li će Vučić biti neodgovoran kao diktator Milošević i odvući građane Srbije u izolaciju? 2
Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

– Opravdana je bojazan zapadnih patnera da Rusija, koja se zalaže za status kvo i da se ništa ne dešava u vezi sa Kosovom, može iskoristiti žarišta na jugu i u BiH da novim konfliktima Evropi i SAD oduzme fokus od Ukrajine. U to ime je u poslednjih godinu dana pojačano NATO i EU prisustvo na Kosovu i u BiH – objašnjava Beširi.

Propagandna mašinerija nije pripremila SNS birače i drugo građanstvo za eventualni potpis na sporazumu

Da Vučić nema nameru da u 2023. donosi istorijske odluke koje bi išle u pravcu modernizacije Srbije i rešavanja višedecenijskog nacionalnog izazova, napominje, govori činjenica da režimska propagandna mašinerija nije pripremila SNS birače i drugo građanstvo za eventualni potpis na sporazumu.

– Pretio je predsednik Zapadu, da ako ga previše pitisnu da može dati ostavku na mesto predsednika i da može ići na vanredne izbore na svim nivoima što će Srbiji i građanima značiti još jednu godinu koju su skakavci pojeli. Scenario bi se nastavio Putinovin stopama, ustoličenjem na mestu premijera, a Brnabićku ili drugu marionetu bi video na mestu predsednika Republike – kaže naš sagovornik.

Za jedanaest godina Vučićeve vladavine nagomilalo se mnogo kriminala…

Ono što EU ne može, smatra, mogu SAD, Francuska i Nemačka.

– Za jedanaest godina Vučićeve vladavine nagomilalo se mnogo kriminala i skandala što su zabeležile domaće i strane tajne službe. Kolikogod to bile tajne samo je pitanje trenutaka kada će se režim okrnjiti toliko da osim masovnim lopovlukom i represijom neće moći da ostane na vlasti – kaže Beširi.

Prema njegovim rečima, problem ostaje što opozicija nema drugačiji narativ od vlasti i zapravo se utrkuju u ćutanju i slaganju s usklikom koji suštinski objašnjava kardiovaskularni problem Srbije. Ukoliko bi deo opozicije jasno stao iza trajnog rešenja kosovskog pitanja koji bi podrazumevao želju za priznavanjem realnosti i aktivan rad na uspostavljanju mira s Albancima, takva opozicija bi imala simpatetično uho na zapadu kao alternativa uzurpatoru vlasti – kaže sagovornik Danasa.

Priznanje Kosova će biti na stolu

Kako vesti nisu lepe, a ni nove, priznanje Kosova će biti na stolu, dodaje, a od Beograda će se očekivati da ima konstruktivni pristup.

– Kao neformalni rok za usaglašavanje teksta je godišnjica početka agresije 24. februar, a ako se probije sve će manje manevarskog prostora Srbija imati za sedenje na više stolica. Predsednik Vučić zna da radikalno zaoštravanje odnosa s EU i SAD vodi izolaciji, siromaštvu i egzodusu građana Srbije i pitanje je da li je toliko neodgovoran da nas u te nedaće uvede kao što je već jednom to uradio jedan drugi predsednik, diktator Slobodan Milošević. Posledice tih loših političkih odluka još živimo, dok oni koji su pobegli od nas žive bogougodno u EU, Šengenu i evrozoni – ističe on.

Kako zaključuje, za sada deluje da će uvaženi gosti čuti isto, čudiće se nepostajnju vizije za budućnost sopstvenih građana i otići će praznih ruku, „nadam se samo da ih od nas neće dići, jer nas ipak treba sačuvati ovog decenijskog ludila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari