Da li i kako opozicija štedi struju: Gase televizor kad je Vučić, ne idu liftom, pale bojler i mašinu noću... 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predstavnici opozicionih stranaka čini se da dele muke građana jer za naš list kažu da štede struju i to na razne načine, od toga da gase nepotrebna svetla i uređaje, televizor, ne idu liftom, baterije pune dok je jeftona struja, koriste LED rasvetu….

Tema enegretske efikasnosti i štednje struje nametnula se budući da je svet zapao u krizu zbog rata u Ukrajini, a u Srbiji se sve češće priča o rastu cene električne energije.

Premjerka Srbije Ana Brnabić je govoreći o štednji rekla da je tokom boravka u Velikoj Britaniji odvijala sijalicu sa lustera da bi uštedela struju.

To je izazvalo niz reakcija na društvenim mrežama u kojima građani kritikuju vlast zbog nemarnosti a opozicija zbog odnosa prema EPS-u, pa se otvorilo pitanje da li i kako opozicija štedi struju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije kao premijerka.

On je rekao da su njegovi računi za struju kao i računi ostalih građana, i da i on štedi struju koliko može gaseći svetla po kući gde je nepotrebno da rade, iako je priznao da „ne odvrće sijalice“, kao što je to činila premijerka Ana Brnabić.

I dok nijedan od najviših funkcionera Stranke slobode i pravde, kao ni lider Dveri nisu odgovarali na naše pitanje, ostali predstavnici opozicionih partija bili su spremni da nam kažu kako štede.

Aleksandar Jovanović Ćuta lider Ekološkog ustanka za Danas kaže da struju štedi tako što isključi televizor kad se na njemu pojavi predsednik Srbije.

– Struju štedim tako što isključim TV kad se pojavi Aleksandar Vučić, što preporučujem svima. Korist je višestruka. U isto vreme štediš struju i čuvaš svoje mentalno zdravlje – kazao je Jovanović.

Zbog Vučića televizor isključuje i Zoran Lutovac, predsednik DS.

On za naš list kaže da struju štedi ne samo zato što je to korisno po porodični budžet i ustanove u kojima radi i boravi, nego i zato što je korisno po društvo u celini.

Da li i kako opozicija štedi struju: Gase televizor kad je Vučić, ne idu liftom, pale bojler i mašinu noću... 2
foto: FoNet/Božana Pavlica

– Osim što isključujem višak rasvete, kad god vidim na TV-u Aleksandra Vučića isključim ga, bez obzira koji je kanal u pitanju. To je dobro i za mentalno zdravlje, a kada ste mentalno zdravi štedite električnu energiju u zdravstvenim ustanovama. Idem peške umesto liftom, mobilni punim kad je jeftina struja….- kaže Lutovac.

Televizor isključuje i Milica Đurđević Stamenkovski, liderka Zavetnika.

Ona za Danas kaže da ne zna da li u Londonu odvrću sijalice, čupaju štekere, seku kablove, „ali mi u Srbiji isključimo uređaje koje ne koristimo“.

– Obično je dovoljno pritisnuti dugme. Svoju odgovornost prema korišćenju električne energije ovih dana najčešće ispoljavam sve češćim gašenjem televizora i mogu vam reći da baš dosta uštedim. Preporučujem svima koji ne odvrću sijalice na lusteru – kaže Đurđević Stamenkovski.

Štedljiva je i potpredsednica NS Marina Tanasković Lipovac.

Ona za Danas kaže da kao inženjer prati nove tehnologije.

– Sve uređaje koje kupujem gledam da su AA i AAA potrošači, koristim LED rasvetu za uštedu i očuvanje životne sredine. Ne odvrćem ništa, a ni ne zavrćem! Zavrtanje naroda ostavljam vladajućoj stranci – navodi ona.

A Dobrica Veselinović, iz pokreta Ne davimo Beograd, ukazuje da su mere štednje energije dobre i potrebne, ali da ćemo bez odlučnog i sistemskog državnog odgovora na energetsku krizu, koja nam predstoji, biti još zagađeniji i siromašniji.

Da li i kako opozicija štedi struju: Gase televizor kad je Vučić, ne idu liftom, pale bojler i mašinu noću... 3
foto Jakov Simović

– Iako je jasno da grad Beograd niti mi kao pojedinci možemo sami rešiti klimatsku krizu, urgentno je da se konačno pokrenemo i donekle sprečimo i ublažimo posledice koje nam dolaze. Prva stvar je rad na tome da trošimo manje energije, tako što ćemo se pozabaviti izolacijom naših kuća i stanova, jer trenutno prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 60 odsto više energije od domaćnistva u EU. Osim toga, otklon od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije kao što je energija vetra, sunca i geotermalna energija je prioritet – ukazuje on.

Kada je o njemu reč, kaže da je koliko je bio u mogućnosti izolovao stan, promenio stolariju, ugradio ventile na radijatorima za centralno grejanje koje gasi kada nije u kući, bojler i mašinu za veš i sudove pali noću, i opsesivno gasi sijalice po stanu kada nikoga nema u prostoriji.

– Osim toga, a veoma važno je da za kretanje po gradu koristim isključivo javni prevoz. Trudim se da manje kupujem proizvoda i da popravljam stvari koje su pokvarene – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari