blokada mosta Gazela u Beogradufoto FoNet Milica Vuckovic

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je lažna „institucija“, koja u ovoj zemlji najefikasnije reaguje na Gazelu.

Pitanje je da li treba pozdraviti i podržati nekoga ko svoju muku, kakva god bila, iznosi na ulicu, na Gazelu da bi svoj problem rešio kroz razgovor sa Vučićem ili je to dodatno udaljavanje Srbije od normalne i pravne države, kažu sagovornici Danasa komentarišući stav organizacije „Zajedno“ da je ulica, ali i most Gazela, jedina institucija koja funkcioniše kada je „država urušena i privatizovana od strane korumpirane vlasti.

To je prvi uočio i konstatovao Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, a posle prekjučerašnje blokade auto-puta radnika Fijata, ali i blokada, krajem prošle i početkom ove godine zbog radova kompanije Rio Tinto, koje su se pokazale efikasnim da država, odnosno njen predsednik, Aleksandar Vučić odreaguje.

Iako je predsednik države organ koji nije u tehničkom mandatu, iskustvo nam govori da Vučić, koji obavlja ovu funkciju, godinama unazad, sebe stavlja u centar svih problema kao neko ko jedini može da ih reši.

Da li se slaže sa ocenom da je Gazela jedina instuticja u zemlji koja radi pitali smo Zorana Lutovca, predsednika DS, koji za Danas kaže da nažalost u Srbiji ne radi nijedna institucija.

– Jedino radi lažna institucija – Aleksandar Vučić, ali ne kao predsednik nego kao čovek koji je zarobio tu instuticiju i ne obazire se na Ustav i zakone. On upravlja svim institucijama. On stvara probleme koje posle „rešava“ i to predstavlja kao uspeh uz pomoć medija koje kontroliše – kaže on.

A potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za naš list kaže da misli da je Vučić jedina „institucija“, koja u ovoj zemlji funkcioniše, a ta „institucija“ najefikasnije reaguje na Gazelu.

– U tom smislu Ćuta je u pravu – zaključuje Rašković Ivić.

Dok Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, odgovarajući na pitanje koja je institucija „jača“ Gazela ili Vučić, za Danas opisuje stanje stvari i konstatuje da je suštinski problem Srbije devastacija institucija koja traje decenijama, a intenzivirana je u proteklih deset godina kada su ruševine institucija praktično do kraja sravnjenje i utabane u zemlju.

– Činjenica je da se Aleksandar Vučić, ili on na čelu partije, godinama nameće kao jedini autoritet koji će rešavati sve, od zahteva poljiprivrednika, preko toga gde će se postavljati spomenici i fonatane, menjati ulice, do izgradnje stanova, infrastrukturnih projekata, dovođenja investitora…. I više niko gotovo da ne postavlja pitanje ni nadležnosti ni ustavnih ograničenja – kaže on.

Prema njegovim rečima, imamo apsurdnu situaciju u kojoj je s jedne strane jedino zdravo rešenje za Srbiju uspostavljenje i oživljavanje institucija u kojem bi dobar put za to bilo insistiranje na tome da ove virtuelne koje imamo rade, a s druge strane vidimo da svi svoje probleme rešavaju preko Aleksandra Vučića.

– I onda je zaista pitanje da li treba pozdraviti i podržati nekoga ko svoju muku, kakva god bila, iznosi na ulicu, na Gazelu kako kaže Ćuta, da bi svoj parcijalni problem rešio kroz razgovor sa Vučićem ili je to dodatno udaljavanje Srbije od normalne i pravne države. Nemam dobar odgovor na tu dilemu. Mogu da shavtim ali ne i da opravdam jer je to dodatna vlat trave na požar na koji neko donese vlat trave a neko kap vode – zaključuje Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari