Da li je DS na putu velikog povratka, kao što tvrdi Saša Paunović? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Put do velikog povratka DS je i dalje dug, a često će biti i po kozijim stazama koje su nevidljive za birače“, kaže za Danas Bojan Vranić, profesor sa Fakulteta političkih nauka, komentarišući ocenu novoizabranog predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke da je DS na putu velikog povratka na političku scenu.

Vranić smatra da DS mora da se konsoliduje u finansijskom, organizacionom i kadrovskom smislu, pre nego što ideje, program i lideri postanu ponovo privlačni biračima.

„Izbor Paunovića za šefa izvršnog odbora stranke, kao iskusnog i uspešnog lokalnog političara, deluje kao pozitivan korak, ali biće tu još dosta hodanja u budućnosti“, napominje sagovornik Danasa.

Bivši funkcioner Demokratske stranke Slobodan Milosavljević, koji je isključen iz stranke, kada i još nekoliko funkcionera zbog pokušaja organizovanja paralelne sednice Glavnog odbora, smatra da ni Paunović, ali ni onaj koji ga je, kako kaže, postavio na mesto predsednika IO ne zaslužuje bilo kakav koentar.

„Gospodin Saša Paunović? To beše onaj koji nije ispoštovao odluku o bojkotu izbora? Lokal bio preči od opšteg interesa“, podseća Milosavljević.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da za sada nema dovoljno realnih osnova da bi se reklo da je DS na putu velikog povratka na političku scenu. Sa druge strane slobodno može da se konstatuje da je ta stranka na putu prevazilaženja nemalog dela onoga što je nju opterećivalo kao negativno nasleđe prošlosti, dok je imala vladajuću ulogu.

„SNS je nizom svojih negativnih poteza ‘amnestirao’ DS u očima niza nekadašnjih kritičara te stranke iz vanpartijske sfere. Primera radi, kakvog smisla ima govoriti 2022. o greškama koje je DS učinio u vezi sa odbranom Kosova, kada Srbija sada primarno plaća ceh za sve ono pogrešno što je na kosovskom planu u prethodnih deset godina uradio Vučićev režim“, napominje Anđelković, dok Mladen Mrdalj, politikolog ističe da ne vidi na osnovu čega Saša Paunović gaji optimizam da je DS na putu velikog povratka.

Prema njegovim rečima hrabrost lokalnih aktivista iz Pećinaca koji su se sukobili sa lokalnim SNS moćnikom, bez obzira na pritiske preko dece kojoj je zabranjen vrtić, DS-u je donela određenu medijsku pažnju.

„Ali rukovodstvo DS ima problem da napravi otklon od lošeg imidža koji je ta partija stekla, dok je bila na vlasti i na koji nas podsećaju “ugledni” preletači iz DS u SNS“, smatra Mrdalj, dok Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative smatra da je uvek pozitivno čuti optimizam iz redova opozicije, jer takav optimizam pomaže naporima za povratak demokratije u Srbiju.

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Saša Paunović izjavio je da se ta stranka nalazi na putu velikog povratka na političku scenu.

Sada je jasno da tamo gde je DS, tamo je i Srbija koja želi promene, tamo je opozicija autoritarnom režimu“, rekao je za „Politiku“ Paunović, koji je na sednici Glavnog odbora te stranke održanoj nedavno u Jagodini, izabran na tu funkciju.

Kako je naveo „stranka je parlamentarna, ima poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, to je od ogromnog značaja za dalji rad“.

On je istakao da je“okončan sukob koji je onemogućavao rad DS-a“.

„Pripadnici starog establišmenta, koji su upravljali strankom iz senke godinama, spletkarenjima i pravljenjem klanova postavljali i smenjivali predsednike, ‘žarili i palili’ dok je DS bila u vlasti i koja je bila za kompromis i saradnju sa režimom, izgubila je u tom okršaju“, rekao je Paunović.

On je naveo da „svako ko želi da pomogne da promenimo Srbiju sada zna da neće pogrešiti ako se pridruži DS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari