Da li je i kome potrebno preseljenje birača iz Male Krsne na Voždovac? 1Foto: Instagram/Relja Ognjenović

Ekipa N1 zabeležila je organizovano dovoženje ljudi iz Male Krsne pred opštinu Voždovac u Beograd i policijsku stanicu. Iako to nije moglo biti potvrđeno i dokazano, snimci ukazuju da je reč o promeni prebivališta za potrebe nameštanja izbora, i to za malu finansijsku nadoknadu.

Ovi snimci, iako i sami autori upozoravaju da ih je nemoguće povezati samo na osnovu prikazanog, sa vladajućom strankom, mogu biti polazna osnova za dokumentovanje toga što predstavnici dela opozicije, koalicija SPN i Novi DSS-POKS ponavljaju od izbora 17. decembra, a to je da ima nameštenog glasanja zbog organizovanog preseljenja birača.

Opštini Voždovac predstoje lokalni izbori najkasnije do kraja juna ili početkom jula, dok se očekuje datum za ponavljanje lokalnih izbora u Beogradu, nakon što je opozicija tražila od EU istragu, a vrh SNS-a uzvratio da neće formirati vlast ako ima i najmanjih sumnji u legitmitet.

Voždovac je u novijoj političkoj istoriji Srbije poznat i kao opština u kojoj je na lokalnim izborima 2009. posle velike izborne bitke, Srpska napredna stranka koja je sada na vlasti, zabeležila prvu ozbiljnu pobedu nad tadašnjom vlasti Borisa Tadića.

Tačno je da ne mora da znači da su, hipotetički „uvezeni birači“ prijavljivali promenu prebivališta kako bi glasali na lokalnim izborima, baš na Voždovcu, budući da je sistem centralizovan, i može se odnositi i na druge opštine, odnosno delove Beograda. Tačno je i da je možda Voždovac odabran iz ko zna kog razloga, moguće tek zato što je najdostupnija lokacija za prevoz.

Međutim, ipak je zanimljivo koji je funkcioner SNS-a „odgovoran“ za ovu opštinu. Reč je o nekadašnjem funkcioneru opštine Voždovac Relji Ognjenoviću, sada direktoru Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, koji je i član Glavnog odbora i Beogradskog odbora Srpske napredne stranke.

Ognjenović često na društvenim mrežama objavljuje snimke i video zapise sa sastanaka i aktivnosti SNS na opštini Voždovac (Banjica, itd)… U kampanji za decembarske izbore bio je zapažen i po snimcima druženja upriličenih za penzionere, gde na ovim skupovima zapravo promoviše vlast i vladajuću stranku.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Реља Огњеновић (@relja.ognjenovic)

 

Upečatljivo je i da je SNS u nedelju popodne 2. marta, u vikendu kada je postalo jasno da se Skupština Beograda neće konstituisati i da je odlučeno u vrhu vlasti da se ide na nove, ponovljene izbore u Beogradu, skup naprednjaka održan baš u hali Šumice na Voždovcu.

A o tome da li slabljenje SNS počinje baš u opštini gde je pre 15 godina počeo njihov politički uspon, svedoče i rezultati parlamentarnih izbora od 17. decembra, gde su naprednjaci lošije prošli od opozicione koalicije SNP:

Lista “Srbija protiv nasilja” 36,63 odsto
Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” 34,89 odsto
Lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 4,95 odsto
Lista “NADA za Srbiju” 7,09 odsto
Lista “Nacionalno okupljanje Dveri/ Zavetnici” 2,27 odsto
Lista Mi – Glas iz naroda Branimir Nestorović 6,7 odsto

Kada je reč o izborima za odbornike Skupštine Beograda, SNS je ostvarila najbolji rezultat u Surčinu, 54,7 odsto, a lista Srbija protiv nasilja na Vračaru 49,69 odsto. Po beogradskim opštinama, opozicija je imala više glasova od SNS u šest opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Savski Venac, Stari Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari