Da li je poslanica SNS Danijela Vujičić na čelu Upravljačkog tima za ZSO? 1Printskrin Jutjub/Kosovo onlajn

Na pregovorima u Briselu 4. aprila Petar Petković i Besnik Bisljimi najvili su da bi kroz dve nedelje Upravljački tim za Zajednicu opština sa srpskom većinom mogao da predstavi nacrt statuta (za koji Beograd tvrdi da je ispregovaran 2015.). Ko čini taj tim i ko ga vodi, međutim, jeste i dalje politička misterija.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa Bisljimi je 5. aprila za kosovski medij Kallxo rekao da Upravljački tim čine četiri osobe iz srpske zajednice.

„Na čelu je Danijela Vujičić. Dve osobe iz tima su iste, dok su se dva člana stalno menjala“, rekao je Bisljimi.

I u Vladi Kosova i u Kancelariji za KiM RSE nije dobio odgovor ko tenutno čini Upravljčaki tim.

Biografija Danijele Vujčić, prema dostupnim izvorima, ukazuje da je vrlo moguće da je ona na čelu tima.

Prema podacima NVO Otvoreni parlament, ona poslanica sa liste SNS Aleksandra Vučića od prethodnog saziva, izabranog 2020.

Članica je Odbora za Kosovo i Metohiju .

Politikom je počela da se bavi 2001. godine kao članica stranke G17 Plus. Sa liste ove stranke je izabrana za odbornicu Skupštine opštine Kosovska Mitrovica na poslednjim lokalnim izborima po izbornom sistemu Republike Srbije. Bila je jedina žena nosilac liste od 13 prijavljenih izbornih lista.

Na prvim lokalnim izborima nakon Briselskog sporazuma, 2013. godine, predvodila je listu Građanska inicijativa – Srpska, i ponovo dobila mandat odbornice u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica.

Još jedan mandat odbornice u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica dobila je i nakon lokalnih izbora 2017, kao predstavnica Srpske liste.

Na listi Ujedinjenih regiona Srbije, naslednika G17+, bila je na parlamentarnim izborima 2014. godine, ali ta lista nije prešla cenzus. Neposredno nakon toga, Ujedinjeni regioni Srbije su nestali, a ona zatim prešla u Srpsku naprednu stranku.

Rođena je 1978. godine, pravnica je i magistar komunikologije. Do 1999. godine živela je u Prištini. Na Radio Prištini imala svoju autorsku emisiju za mlade. Bila je i volonterka Uniceva. Iz Prištine je 1999. izbegla u Kruševac, odakle se nešto kasnije preselila u Kosovsku Mitrovicu, gde i danas živi, piše NVO Otvoreni parlament.

Bila je savetnica za međunarodnu saradnju u kabinetu ministra za finansije i privredu Srbije i direktorka pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sednici Narodne skupštine u septembru 2022. na kojoj je prisutvovao Vučić, režimski mediji su preneli da je svojim emotivnim govorom ućutkala opoziciju.

Emotivan govor Danijele Vujičić, narodne poslanice SNS sa Kosova i Metohije doveo je do toga da veći deo opozicionih poslanika napusti salu, preneo je sajt TV Pink.

– Pola svoje porodice sam izgubila 17. marta 2004. godine. Niste me odbranili. Nemojte meni govoriti o nezavisnom Kosovu jer je za vas ono odavno nezavisno – rekla je mr Danijela Vujičić.

Ona je izjavila da su se Srbi sa Kosova i Metohije, pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast, osećali kao da su teret državi Srbiji.

Nakon njenog govora, poslanici Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana, kao i još nekih opozicionih partija, napustili su salu, prenela je TV Pink.

Poznati sastavi Upravljačkog tima

U septembru 2016. mediji su tvrdili da je u Briselu prvi put javno predstavljen upravljački tim za uspostavljanje ZSO koji čine predstavnici srpskih opština sa severa i juga Kosova i Metohije: Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević.

U junu 2013, neposredno posle potpisivanja Briselskog sporazuma u aprilu, je pak objavljeno da je određeno da članovi upravljačkog tima za ZSO budu Igor Kalamar, Ljubomir Marić, Dragan Jablanović i Dejan Radojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari