Da li je poziv Srpske liste da "sa prezirom" gledaju na Srbe koji izađu na izbore u nedelju - govor mržnje prema sopstvenom narodu? 1foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Srpska lista pozvala je Srpkinje i Srbe da „sa prezirom“ gledaju na svoje sunarodnike koji u nedelju izađu na izbore u četiri opštine na severu Kosova.

Kako prenosi Kossev, samo dan nakon što je srpski predsednik pozvao Srbe da budu mirni, istu poruku uz poziv da ne nasedaju na provokacije, šalje im i Srpska lista. Ujedno ih pozivaju na „opšti bojkot“ predstojećih lokalnih izbora, ali i da „sa prezirom gledaju“ sve koji planiraju da izađu i učestvuju.

„Pozivamo sav srpski narod na severu Kosova i Metohije da u nedelju 23. aprila ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija, čiji je jedini cilj da sprovođenjem ovih izbora protera Srbe sa severa Kosova i Metohije“, oglasila se danas ova stranka.

Uz poziv na mir stiže i poziv na bojkot izbora, koje su, kao prethodno Vučić i Brnabić, nazvali nedemokratskim.

„Neka 23. aprila sva biračka mesta budu prazna, čime ćemo poslati jasnu poruku Prištini, ali i međunarodnoj zajednici“, naglasili su.

Štaviše, Srpska lista poručuje da Srbi treba „sa prezirom da gledaju sve one koji planiraju da izađu i učestvuju u ovom nelegalnom i nelegitimnom procesu koji je protivan interesu srpskog naroda“.

Da li je poziv Srpske liste da "sa prezirom" gledaju na Srbe koji izađu na izbore u nedelju - govor mržnje prema sopstvenom narodu? 2
foto Medija centar

O tome da li je ovde reč o govoru mržnje i pozivu na nasilje prema onima koji imaju drugačije političke stavove iz redova sopstvenog naroda, Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku kaže za Danas da je u pitanju dalje produbljivanje društvenog sukoba kroz učvršćenje matrice o izdajnicima i patriotama.

– Na Kosovu Vučićeva vlast ide i korak dalje nego u Srbiji, paleći „izdajnicima“ automobile i hapseći nelegalno ljude. To treba da nam bude upozorenje da je sličan scenario moguć i u Srbiji u budućnosti. Jednom kada se normalizuje retorika poput ove na Kosovu, slediće samo dalja radikalizacija i produbljivanje sukoba – zaključuje on.

Podsetimo, nedeljama unazad na severu Kosova, Srpkinjama i Srbima koji su se odlučili na preregistraciju tablica na kosovske, automobili se dižu u vazduh, a pre tri dana suprug jedne od učesnice na izborima u nedelju, ispred Partije kosovskih Srba, koja je danas saopštila da odustaje od izbora, priveden je na granici sa Kosovom i sproveden u prostorije BIA u Beogradu na ispitivanje, a da njegova supruga o tome nije obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari