Da li je Vučićeva odluka da ne ide na sednicu Saveta Evrope zbog KiM "nepromišljena" i samo da bi se evropskim liderima "pokvarila sreća"? 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Novinarka portala „European Western Balkans“ Sofija Popović komentarišući odluku zvaničnog Beograda da ne glasa za deklaraciju Saveta Evrope, te da na narednoj sednici ove organizacije u Rejkjaviku bude predstavljena „na najnižem nivou“ kaže da je ovaj potez nepromišljen.

„Zvanični razlog koji je naveo predsednik Srbije zbog kog će Srbija biti uzdržana na glasanju o deklaraciji koja će se usvojiti na sastanku lidera Saveta Evrope je to što nisu uvažene sugestije zvaničnog Beograda na tekst tog dokumenta. Međutim, činjenica je da je susret lidera u Rejkjaviku prva prilika da Srbija izrazi neku vrstu negodovanja zbog odluke Komiteta ministara da aplikaciju Kosova za članstvo u SE preda Parlamentarnoj skupštini“, navodi Popović.

Naša sagovronica dodaje da je sigurna da je ovaj način negodovanja Beograda – odgovor na poslednji razvoj događaja kada je u pitanju aplikacija Kosova.

„Kao što je to predsednik i rekao, deklaracija će i bez glasa Srbije biti usvojena. Ako je jedini razlog ovakvog poteza to da se liderima SE „pokvari sreća“ pa da ne mogu da kažu da je deklaracija usvojena jednoglasno, što je predsednik Srbije sugerisao tokom svog današnjeg obraćanja, onda je odluka nepromišljena. Ono što predsednik nije objasnio je šta se tim „bojkotom“ dobija“, dodaje Popović.

Ona poručuje i da je sigurno da druge članice Saveta Evrope na ovaj potez Srbije neće gledati blagonaklono, ali i da se neće ništa promeniti kada je u pitanju put Kosova ka ovu međunarodnu organizaciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja naveo je da neće ići na samit država članica Saveta Evrope, koji se održava na Islandu 16. i 17. maja, te da je odluku o tome da Srbija tamo „bude predstavljena na najnižem nivou“ doneta u sa premijerkom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Dačićem.

Razlog za ovu odluku vrha Srbije je odbijanje da se u tekst deklaracije Saveta Evrope koja bi trebalo biti usvojen u glavnom gradu Islanda, u delu gde se pominje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije, doda formulacija „kao i svih drugih članica Saveta Evrope“.

„Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, samo nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije, kao što bi neki drugi u naše ime želeli“, rekao je Vučić.

Da li je Vučićeva odluka da ne ide na sednicu Saveta Evrope zbog KiM "nepromišljena" i samo da bi se evropskim liderima "pokvarila sreća"? 2
foto: Centar savremene politike

Podsetimo da je Savet ministara Saveta Evrope 24. aprila odlučio da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Paralmentarnoj skupštini, čime je razmatranje pristupanja Kosova u ovu međunarodnu organizaciju ušlo u formalnu proceduru.

I pored usmenog prihvatanja evropskog predloga u kome jasno stoji da „Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, ali i aneksa o implementacije prihvaćenom u Ohridu, Beograd je na pomenutoj sednici glasao protiv aplikacije Kosova, te se i dalje protivi tome da Priština dobije stolicu u Savetu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari