Da li policija sme da sprovodi nasilje nad narodnim poslanicima, kao što to neretko čini običnim ljudima koji protestuju? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Ovo nije prvi put da se policija ili, još gore, parapolicija, ovako prema meni ponaša – kaže za Danas Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik, kojeg je danas na Savskom keju, prilikom protesta, policija odguravala i nije mu dozvolila da se slobodno kreće.

I naš drugi sagovornik, Radomir Lazović, takođe, narodni poslanik, koji se danas našao na meti policije prilikom nenasilnog protesta na Savskom keju, već je bio meta brutalne, parapolicijske torture, iako je već imao poslanički mandat. Poslednji slučaj u nizu bio je kada su ga, na protestu u Novom Sadu, osobe u civilu oborile na zemlju i udarale.

Na današnjem protestu, između ostalih, bio je, takođe, narodni poslanik, izabran glasovima građana Srbije – Srđan Milivojević, koji je u pokušaju da prenese energiju sa protesta rekao za Danas da će ovog proleća Srbijom grmeti – ne damo.

Sva trojica Danasovih sagovornika, iako su poslanici, kažu da ne žele nikakav poseban tretman u odnosu na obične ljude koji dolaze na proteste i demonstriraju protiv, prema njihovoj oceni, kršenja osnovnih principa javnog dobra i interesa.

Podsetimo, po zakonu, narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora bez odobrenja Narodne skupštine.

Da li policija sme da sprovodi nasilje nad narodnim poslanicima, kao što to neretko čini običnim ljudima koji protestuju? 2
Printskrin RTS

Prema rečima Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je u više navrata od kada je poslanik bio žrtva policijske i parapolicijske sile – „očigledno da policija sme da se tako ponaša, bez obzira na to što sam poslanik“.

– Policija bi se ponašala drugačije da se pitaju ovi što probijaju Savski nasip. Ta ekipica što drži splavove. Oni bi se ponašali još gore… Ne bi nas bilo. Spakovali bi nas u neki kazamat, ne bismo videli svetlost dana. Ali, plaše se, plaše se tih scena… Hajde da vidimo… Što oni budu brutalniji, jači će biti odgovor – kaže sagovornik Danasa.

Da li policija sme da sprovodi nasilje nad narodnim poslanicima, kao što to neretko čini običnim ljudima koji protestuju? 3
Protest u Šapcu Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Objašnjavajući ponašanje policije, Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da se policija plaši, jer, kako ističe, kada bi otkazala poslušnost, sutra bi ostali bez posla, bez tih 50 ili 60 hiljada dinara, za koliko rade… Oni razmšljaju čime će da hrane decu. I to je princip po kojem cela ova stvar funkcioniše. Strah od gubitka posla. Onda će svi da ćute i da se ponašaju kao ova policija… – kaže on.

Kad se ovako ponašaju prema onima koji su glasali za mene, što se ne bi prema meni ovako ponašali?

Nije bitno da li sam ja narodni poslanik, napominje, „što bih sad ja bio izdvojen u odnosu na bilo koga drugog“.

– Kad se ovako ponašaju prema onima koji su glasali za mene, što se ne bi prema meni ovako ponašali? – ističe naš sagovornik.

Ono što nas čeka ovde, kaže dalje, u narednom periodu u kojem će Vučić biti sve slabiji – biće mnogo više brutalnijih scena.

Eskobar varijanta

– To što trenutno radove na Savskom nasipu obezbeđuje policija, to je trenutno… Sutra će ekipica sa cunamijem da obezbeđuje. I ti njegovi navijači, Vučićevi… Pa, oni će ovakve da obezbeđuju. Eskobar varijanta… Neće oni odustati od ovoga jer tu se radi o milionima. Tako da policija ovde trenutno sedi i figurira, a sutra, kada policija bude odustala od toga, jer neće slušati Vučića, oni sami će da obezbeđuju ove splavove. Oni sami će to raditi isto onako kako se radi u Kolumbiji. To mora svakome da bude jasno – zaključuje Aleksandar Jovanović Ćuta.

Da li policija sme da sprovodi nasilje nad narodnim poslanicima, kao što to neretko čini običnim ljudima koji protestuju? 4
Foto: Ne davimo Beograd

Kao narodni poslanik ne tražim nikakav poseban tretman niti imunitet

Radomir Lazović kaže za Danas da „policija ne treba da primenjuje nasilje i prekomerenu silu ni prema kome“.

– A, kao narodni poslanik ne tražim nikakav poseban tretman niti imunitet. Svi smo u ovoj borbi jednaki. Mi smo uvek pozivali na nenasilne metode borbe, a puno puta sam bio na meti policije, ali i partijske policije SNS-a. Nedavno u novom sadu su me oborili na zemlju i udarali ljudi u civilu, pitanje je koja je to služba uopšte, ali nije ni bitno jer policija je svakako zloupotrebljena i brani kriminalnu vlast. Na meti su i obični građani i nezavisni mediji i novinari koji postavljaju nezgodna pitanja i svi oni koji se usude da se suprotstave kriminalcima na vlasti – kaže Radomir Lazović.

Prema rečima Srđana Milivojevića, policija jedino ne sme da uhapsi narodnog poslanika ako ne vrši krivično delo za koje je propisana kazna do pet godina zatvora.

Da li policija sme da sprovodi nasilje nad narodnim poslanicima, kao što to neretko čini običnim ljudima koji protestuju? 5
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ne smeju da primene silu ni prema građanima ni prema poslanicima koji mirno protestuju

– Ne smeju da primene silu ni prema građanima ni prema poslanicima koji mirno protestuju. Nažalost, režim uvek može da koristiti svoje neograničene medijske resurse kojim manipuliše činjenicama i optuži učesnike protesta da su napali policiju – kaže on.

Neretko je režim koristio i provokatore koji su inicirali sukobe.

– Ja ću kao izabrani predstavnik građana uvek biti uz one koji brane slobodu, istinu, pravdu, Ustav i zakon kao što sam to radio i proteklih godina kada nisam bio poslanik. Strašno je što režom Aleksandra Vučića za zastrašivanje građana koristi organizovane kriminalne grupe,maskirane nasilnike i huligane koji neće ni uplašiti ni pobediti prkosnu i slobodoljubivu Srbiju. Ovog proleća Srbijom će grmeti – Ne dam – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari