Da li se Vučić prošle nedelje posvađao sa Lajčakom: Dogovor, a ne totalna kapitulacija 1foto FoNet Zoran Mrđa

Sastanak na najvišem nivou u dijalogu Beograd – Priština koji se već duže najavljuje nije otkazan. Ta mogućnost je “još otvorena”, saznajemo od veoma kompetentnih izvora u Briselu.

Ova vest ne bi imala mnogo ekskluzivnosti da ne stiže samo nekoliko dana nakon posete Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištini i Beogradu, posle koje nije bilo zajedničkog slikanja i izjava, već se domaćin, predsednik Aleksandar Vučić, gotovo gnevno pojavio na TV ekranima u još jednom javnom obraćanju građanima Srbije.

I ono bi se glatko moglo okarakterisati kao još jedno “plašenje mečke rešetom” – uz standardne teme, od najave “kosovske Oluje” sa “dugim cevima” već u oktobru, preko pitanja tablica (otimanja vozila!), do Zajednice srpskih opština – da nije najmanje dve okolnosti. Najpre, iz diplomatskog ugla gledano, doimalo se da se Vučić teško svađao sa izaslanikom Lajčakom i da je osim na “kurtijevce” i Kvintu veoma ljut i na njega.

Druga, iako ne neočekivana, počela je da se odvija odmah posle toga i ide u pravcu eskalacije na tragu Vučićeve ljutnje. U nju su se prvi uključili Petar Petković, “ne najviši” briselski pregovarač i direktor Vladine kancelarije za KiM, a u “praskozorje”ovog teksta, videsmo, i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste.

Naši briselski “informativni jataci”, međutim, tvrde da je razgovor Vučića i Lajčaka bio temeljit i za više nijansi otvoreniji od izaslanikovih uobičajenih umerenih izjava za javnost i tvitova.

A to što se predsednik Srbije za domaću javnost svađao sa njim i sa Kvintom kratko komentarišu – pa to je (njegova) politika.

Kad je reč o tablicama i registraciji vozila na Severu, još jednom naglašavaju da to nije “nikakvo iznenađenje, već u skladu sa ranijiim dogovorima”. Koji su, da podsetimo, samo u nekoliko navrata odlagani.

U tom smislu, a i u vezi sa zaoštravanjem diskursa i mogućom ciljnom eskalacijom, na podsećanje da je direktor Petar Petković počeo da tercira Vučiću po notama njegovog javnog obraćanja samo nekoliko dana pošto je davao umirujuće i ohrabrujuće izjave o dijalogu, naši izvori ocenjuju da je reč o uklapanju u pomenutu politiku uz dilemu da je “pitanje i šta je Petković o tome prenosio Vučiću”.

U vezi sa generalnom sudbinom dijaloga Beograd – Priština, doduše dan pre Radoičićevog spota iz Leposavića u kome kaže/preti “vratio sam se, a vi znate šta to znači” naši sagovornici se uglavnom slažu da je, uprkos svim teškoćama, primetna odlučnost EU, ali i SAD da se stvari više ne odugovlače.

Posle faze “remetilačke nadobudnosti” Trampovog Grenela, uz uključivanje izaslanika Gabrijela Eskobara, koji je “timski igrač”, i uz ocenu da je sada u regionu “previše kuvara”, izaslanici i posrednici imaju nameru da prekinu desetogodišnju praksu igranja “korak napred, dva nazad”. Sa ciljem da se postigne “sveobuhvatni dogovor i ničija totalna kapitulacija”.

Možda bismo znali šta bi to značilo, ali ako znamo šta “ono Radoičićevo” može da znači, pitanje je i da li je prva rečenica ovog teksta prava vest?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari