miroslav lajcak albin kurti Aleksandar Vucicfoto FoNet/Twitter

Kao svojevrsnu uvertiru u briselski sastanak 18. avgusta koji bi trebalo da smanji tenzije na Kosovu, zvaničnici Beograda i Prištine međusobno se optužuju za podršku kriminalu na Severu Kosova, odnosno plan za likvidaciju Srba sa tog dela KiM.

Tog 18. avgusta bi za briselski sto trebalo da sednu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, čiji je prethodno planirani sastanak otkazan zbog posete egipatskog predsednika Srbiji prošlog meseca.

Prvo je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio da je proteklih 20 godina sever Kosova bio El Dorado za kriminalce. Beograd je optužio da ovom kriminalu daje podršku, navodeći primer potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD, a koji, kako kaže, uživa podršku Vučića.

Dan nakon intervjua ovog ministra za N1, odnosno juče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja medijima naveo je kako srpske službe znaju da Priština planira likvidaciju Srba sa severa KiM, naglašivši da nikome neće dozvoliti da po bilo kome otvara vatru. Uz to on ih je upozorio da ne hapse nikog na Severu.

– Molim ih da ne planiraju nikoga da hapse i ubijaju, samo zato što im smeta svako ko je slobodoumljiv, jer svako čim je Srbin on je kriminalac. Koristiće sve političke patrklje u Beogradu da te ljude označe kao najgore, tvrdi Vučić.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra direktor Insituta za međuetničke odnose Fatmir Šeholi kaže da je time obelodanjeno da je MUP Kosova preduzeo veliki broj akcija protiv organizovanog kriminala i ostalih negativnih fenomena na severu Kosova, te da je evidentno da je veliki broj Srba sa severa zabrinut zbog veoma napete situacije, ali zasigurno MUP Kosova neće odustati da i na tom delu vlada mir. U tom smislu Vlada Kosova ima apsolutnu podršku međunarodnih činioca na Kosovu, navodi on.

– Najveći problem sa ovim aktuelnim narativom o severu Kosova kao „El doradu za kriminalce” jeste što se njime pokušavaju obuhvatiti i nedavne mere koje je usvojila Vlada u Prištini u vezi sa ličnim ispravama. Žele da kažu da su odluke o preregirstraciji vozila sa KM tablicama i uvođenje ulaznog dokumenta za osobe sa srpskim ličnim kartama mere koje treba da doprinesu borbi protiv kriminala na severu. To je zamena teza i pokušaj da se delegitimizuju primedbe koje srpska strana iznosi u vezi sa tim merama, ocenjuje politikolog Ognjen Gogić.

Ipak, on kaže da Sever Kosova de facto predstavlja sivu zonu jer postoje dva normativna i administrativna sistema, srpski i kosovski, pri čemu nijedan nije do kraja sproveden, te da to verovatno pogoduje odvijanju kriminalnih aktivnosti. Napominje da se ovaj narativ oslanja na stereotipiziranu sliku o severu KiM kao leglu kriminala.

– Tokom prethodnih nekoliko meseci kosovska policija je na severu Kosova izvela nekoliko akcija koje su dovele do zatvaranje laboratorije za narkotike i radionice za rudarenje kripto valuta kao i zaplene švercovane robe. Takođe, u više navrata su zabeležene pucnjave na policiju. Sve to potvrđuje da se na severu Kosova odvijaju određene kriminalne aktivnosti. Sa druge strane, to ne znači da u drugim delovima Kosova nema kriminala. Na primer, čak se i sam Radoičić nalazi na poternici zbog slučaja „Brezovica” a ne zbog radnji na severu Kosova. Ipak, fokus se stavlja na sever i tako se stvara iskrivljena slika da je to prostor bezakonja za razliku od drugih oblasti u kojima se navodno sve odvija u skladu sa zakonom, kaže Gogić.

Ove izjave dvojice zvaničnika za Dušana Janjića i Foruma za etničke odnose su pokazatelj da se tema bezbednosti na Kosovu kandiduje kao glavna tema briselskih razgovora 18. avgusta. Kaže da sudeći po rečima prištinskih i beogradskih zvaničnika, ali i organizatora sastanka, agenda istog nije jasno određena.

– Ali je najavljena mogućnost da se raspravlja o budućnosti dijaloga. Tu može da bude svašta i ništa. Bezbednost se kao tema nametnula kao bitna jer kosovska Vlada mesecima već vodi akciju borbe protiv kriminala i korupcije i na Severu, ali na Štrpcu, a ta se borba predstavlja kao borba protiv Srba, kaže Janjić i dodaje da se tema „bezbednosnog paketa“, kako se naziva saradnja u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma dveju strana, koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu, od mandata Frederike Mogerini do danas sklanjala sa strana.

– U odluci predsednika SAD Bajdena je jasno rečeno da ljudi poput Radoičića i Simića i njihove kriminalne radnje pripadaju Kosovu, tretiraju se kao građani Kosova. Kosovske vlasti bi ko na švedskom stolu da biraju. Državljanstvo nije bitno kada je u pitanju kriminal, onda Radoičić pripada Srbiji, a kada isti taj Radoičić sklopi koaliciju sa Kurtijem, onda je državljanstvo bitno, navodi Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari