Da li su Srbija i Kosovo zaista “bure baruta” koje će da potpali Rusija? 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Izgleda mi da ponovna poseta specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Srbiji i Kosovu može pripisati tome što 1. novembra ističe rok za zamenu tablica na automobilima, a tablice su već nekoliko puta bile povod za zategnutosti, proteste i pojačano prisustvo policije na severu Kosova – kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava.

Upitana da li je su sve učestalije američkih i evropskih zvaničnika Srbiji i Kosovu pokazatelj da je ovo područje zaista „bure baruta“ koje Rusija može svaki čas da zapali, sagovornica Danasa kaže da je Vučić od samoproglašenog „skrivanja pod kamen“, svojim protivrečnim izjavama, stavom da se danas u Evropi može biti i pro-evropljanin i pro-putinovac, što očigledno nije moguće, doveo opet Srbiju do toga da se nađe u središtu nimalo prijatne pažnje i zabrinutosti.

– Izgleda da su i američki i evropski posrednici u pregovorima zabrinuti da bi preregistracija tablica na Kosovu moglo da bude povod nemira. Pored toga nedavno je ministarka spoljnih poslov Kosova pred Skupštinom UN dala jednu za mene iznenađujuće izjavu – da Aleksandar Vučić „priprema vojnu agresiju na Balkanu“, obrazlažući tu svoju tezu time što je Vučić najavio nestabilnosti na Kosovu krajem ovog meseca usled zamene tablica na vozilima. Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da „Priština sabotira“ pregovore da bi izbegla izvršenje preuzetih obaveza, tj. osnivanje Zajednice srpskih opština, a da je krajnji cilj proterivanje Srba sa Kosova. Može se oretpostaviti da je ova zapaljiva retorika, uz ambivalentne izjave predsednika republike, bila dovoljan povod da se pozvoni na uzbunu – ističe Vesna Rakić Vodinelić.

Ono što naročito zabrinjava, dodaje ona, jeste činjenica da građani Srbije, a izgleda i Kosova ne znaju jasno dokle su stigli pregovori, da li se uopšte razmatra francusko-nemački predlog Šmita i Makrona,

Da li su Srbija i Kosovo zaista “bure baruta” koje će da potpali Rusija? 2
Foto-Avangarda

– Građani na severu Kosova, a i u opštinama u Srbiji sa albanskim stanovništvo, osećaju nelagodnost i zategnutost. Ne znamo dovoljno i čitav proces izgleda više kao proizvod promenljive ćudi Vučića i osobenosti shvatanja reciprociteta Kurtija. Autoritarnost i samovolja vlasti u Srbiji naročito pomažu da se građani Balkana drže u neznanju i neizvesnosti – ističe sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, Putinova agresija na Ukrajinu danas je razobručena, više se i ne pokušava sakriti da Rusija krši sva pravila humanitarnog prava i običaja rata.

– Teško je saznanje da vlast u Srbiji još nije to jasno, iskreno i nedvosmisleno osudila – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari