Eskobar: SAD pružaju stalnu podršku evroatlantskim integracijama Kosova 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Američki emisar za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je danas u Prištini podršku SAD evroatlantskim integracijama Kosova.

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani, Kosovo nazvao „veoma dobrim“ saveznikom SAD i dobrim prijateljem.

„Svrha posete je da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem. To prijateljstvo i partnerstvo zasnovano je, ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost za Kosovo u ovom trenutku krize“, rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije uz pomoć EU i kazao da je ponosan što je Kosovo doprinelo zajedničkoj agendi.

Osmani je rekla da je Kosovo uvek bilo konstruktivna strana u dijalogu i da je spremna da još više poveća posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga.

Naglasila je da Srbija odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno onaj o razbijanju kriminalnih grupa u severnom delu i da nastavlja da podržava te strukture i finansijski i politički.

„Istakla sam mogućnost dijaloga između naše dve zemlje što je pre moguće. U ovom teškom vremenu za svet, Kosovo je posvećeno da učini sve što može da podrži naše saveznike u odbrani mira i demokratije. To je dokazano i sankcijama Rusiji. Danas smo takođe razgovarali o potrebi da se napreduje u procesu dijaloga. Kosovo je uvek bilo konstruktivna strana u ovom procesu. Takođe je spremna da još više poveća posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga“, rekla je ona.

Ocenila je da je poseta Eskobara ponovo potvrdila američku podršku Kosovu i da istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna.

„Što je više posvećenosti SAD, to su bolji rezultati u pogledu mira i stabilnosti“, kazala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari