Dačić: Beograd i Srbija su ponosni na nasleđe Pokreta nesvrstanih 1Foto: Instagram / ivica.dacic.rs

Beograd i Srbija su ponosni na nasleđe Pokreta nesvrstanih i zato je organizacija ove konferencije bila naša obaveza, ali i naša poruka da smo više nego ikad privrženi idejama nesvrstanih, a to su mir, pravda, jednakost i saradnja među narodima sveta, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na svečanoj večeri povodom samita u Beogradu.

Dačić je podsetio da su se pre 60 godina veliki lideri tog vremena okupili u Beogradu da prenesu glas svojih naroda da ne žele da učestvuju u trci dva ljuta rivala koja je vodila ka uništenju, već da žele da prave svet zasnovan na pravdi, jednakosti i miru.

Bio je to glas slobodnih ljudi, koji se do tada nije dovoljno čuo, glas hrabrih naroda i njihovih lidera koji su imali viziju drugačijeg sveta u kojem će svi biti ravnopravni i sa jednakim šansama za budućnost, zbog čega je osnivačka konferencija Pokreta nesvrstanih bila dan kada je svet dobio svoj glas razuma, rekao je Dačić.

On je istakao da se sa velikim poštovanjem danas sećamo velikih vizionara Josipa Broza Tita, Džavaharlala Nehrua, Gamala Abdela Nasera, Kvame Nkrumaha i svih drugih lidera koji su u Beogradu odlučili da ponude svetu alternativu, da ponude put kojim je iz Beograda krenuo najveći deo čovečanstva – put mira, saradnje, humanosti i gradnje pravednog sveta.

Težnja za mirom, slobodom i ravnopravnošću univerzalne su vrednosti koje moramo štititi i za njih se boriti istim žarom, kao što su to radili naši osnivači pre šest decenija, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Pokret nesvrstanih nije bio samo rezultat Hladnog rata i tadašnjih blokovskih podela, već je svojom dugovečnošću potvrdio da je organizacija koja se temelji na univerzalnim i trajnim vrednostima u koje duboko veruje i na kojima se zasniva politika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari