Dačić: Bićemo konstruktivan sused zemljama u regionu 1Foto: screenshot

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za RTS da se Srbija trudi da ne upadne u opasne vode i u spiralu koja može da dovede do nestabilnosti u regionu. Pripremamo mere koje će zaštititi nacionalne interese u migrantskoj krizi, ukazuje Dačić.

Prema njegovim rečima najvažnije je da su lokalni izbori u BiH prošli u relativno mirnoj atmosferi, bez većih incidenata ili žalbi koje se odnose na regularnost izbora.

„Izbornim rezultatom neko može biti manje ili više zadovoljan, ali je vreme da se posle referenduma u Republici Srpskoj i lokalnih izbora svi okrenu životnim izborima i da se završi konstituisanje lokalnih organa vlasti. Stranke su zadovoljne ili nisu, ali to je izborna volja građana“, napomenuo je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na opasku da Zapad ne gleda blagonaklono na predsednika RS Milorada Dodika, Dačić je rekao da nije najvažnije ko na koga gleda blagonaklono već šta najviše može doprineti stabilnosti u regionu.

„Srbija ima svoju jasnu poziciju – mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali poštujemo i RS, što je naša obaveza po Dejtonu. Mi ćemo biti konstruktivan sused, koji može da doprinese miru i stabilnosti“, istakao je ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, politika međunarodne zajednice je u proteklim decenijama dovodila do rasta nacionalističkih snaga.

„Zato se Srbija trudi da ne upadne u opasne vode i spiralu koja može da dovede do nestabilnosti. Štitimo nacionalne interese, ali pametno. To nikad nije lako“, napomenuo je Dačić.

Podsećajući na to da je u ponedeljak bio u zvaničnoj poseti Mađarskoj, Dačić je ukazao da premijer Viktor Orban sa divljenjem priča o srpskoj politici.

„Sa divljenjem priča o našem preciznom određivanju stavova i vođenju računa da ne preteramo, ali da budemo čvrsti“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o neuspelom referendumu u Mađarskoj, ministar je rekao da to uopšte ne menja našu poziciju, jer mađarska vlada sigurno neće menjati trenutni stav kada je reč o migrantima.

„Podizanje ograda nije isto što i zatvaranje granica. Srbija je u situaciji kada mora pažljivo da osluškuje šta se dešava, pogotovo zato što se nalazimo u sredini između zemalja koje zatvaraju granice i iz kojih dolaze migranti“, istakao je šef srpske diplomatije.

Srbija, kako kaže, priprema mere koje će doprineti zaštiti nacionalnih interesa.

„Bili smo humani, ali ne smemo dozvoliti da postanemo najveće žrtve migrantske krize. Važno je kakav će biti ishod i odnosa EU i Turske“, ukazao je ministar.

Kada je reč o kandidaturi za predsedničke izbore naredne godine, Dačić je rekao da radi svoj posao, putuje svakodnevno i da ne razmišlja ni o čemu drugom.

„Sačekaćmo, videćemo kakav je stav i vladajuće koalicije. Izbori su previše daleko da bih sebi dozvolio da to bude glavna tema kojom ću se baviti“, naglasio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari