Dačić: Bolton dolazi ako Priština povuče takse 1Foto: BETAPHOTO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE Ognjen Stevanovic

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče za TV Hepi da bi savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton mogao da poseti ovaj region krajem avgusta „ako bude nekih pozitivnih nagoveštaja, konkretno da Priština ukine takse“.

On je istakao da je najponosniji na to što je u američkoj administraciji ponovo otvoreno pitanje konačnog rešenja pitanja Kosova i podignuto na „viši nivo državne uprave“.

– U prethodnoj američkoj administraciji ste imali zvaničan njihov stav da je to pitanje Kosova rešeno, da oni više time neće da se bave i da to prebacuju na takozvane stafere, to su službenici u Stejt departmentu trećeg i četvrtog reda… Mi smo sada došli u jednu situaciju, ja sam sada dobio pismo od Boltona i znate, to je bila jedna međunarodna konferencija u Vašingtonu o religijskim slobodama, i inače Pompeo i Bolton i ostali funkcioneri kad su te konferencije, uglavnom izbegavaju da primaju goste iz inostranstva, jer ih ima mnogo. Uglavnom ima stotinak gostiju. Ali ja sam se javio Boltonu, čisto da vidim da li ima vremena da popije kafu, i on je odmah odgovorio, što je pokazatelj da im je stalo da vide šta se dešava. On mi je lično rekao da je za njih problem Kosova, odnosno trajno rešenje za pitanje Kosova visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta, naglasio je Dačić.

Podsetimo, Džon Bolton je prošle godine javno rekao da SAD ne isključuju mogućnost „teritorijalne korekcije“, kao rešenja za kosovski problem. On je istakao da „američka politika jeste da ako obe strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije“.

Dačićeva izjava o mogućem dolasku Boltona u skladu je sa ranijim saznanjima našeg lista da će se Sjedinjene Države aktivno uključiti u narednu fazu pokušaja pronalaženja rešenja za konačni status Kosova, iako će EU, prema široko rasprostranjenim tvrdnjama u diplomatskim krugovima, ostati formalni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine. Kako je Danas nedavno pisao, „minimalne su šanse“ da sporazum bude postignut do okončanja predsedničkih izbora u SAD, odnosno „u najboljem slučaju do dogovora bi moglo da dođe krajem naredne godine“.

Ministar spoljnih poslova Srbije je iznova najavio da će još jedna država povući priznanje Kosova, ali nije želeo da kaže o kojoj zemlji je reč. Kako je napomenuo: „To (povlačenje priznanja) je za nas jedna psihološka stvar, da se pokaže da nije sve rešeno.“ Dačić, takođe, tvrdi da postoji pritisak pojedinih država, „posebno Nemačke, da se postigne trajno rešenje zbog evrointegracija Srbije, a oni ne žele razgraničenje, što znači da oni traže priznanje“. Prema njegovim rečima, „Priština koristi to što se na Srbiju vrši pritisak da ne lobira za povlačenje nezavisnosti Kosova… Pacolijev čovek bio je u Kongu i odneo pola miliona dolara, a vrše se pritisci na zemlje da priznaju Kosovo… Francuska je na Izvršnom komitetu Interpola najviše podržavala Kosovo“.

Dačić je tokom vikenda izjavio i da je spisak Prištine sa 117 država koje su priznale nezavisnost Kosova „potpuno razbijen“ i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica Ujedinjenih nacija.

Pozitivan izbor Borisa Džonsona

Dačić je kazao da je manje zadovoljan odnosima Srbije sa Velikom Britanijom nego sa SAD. On smatra da je Britanija „jedna od zapostavljenih političkih destinacija za Srbiju, kada je Kosovo u pitanju, ali da će izbor za premijera Borisa DŽonsona pozitivno uticati na stav Londona po ovom pitanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari