Dačić: Izražen interes Srbije da odnose sa SAD podigne na nivo strateškog partnerstva 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija ima izražen interes da odnose sa SAD podigne na nivo strateškog partnerstva, čiji bi jedan od ključnih stubova bila privredna saradnja, kao motor daljeg osnaživanja ekonomskih, ali i ukupnih veza dve zemlje.

Na sastanku sa članovima američke privredne delegacije, u organizaciji Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA), Dačić je rekao da se ekonomska saradnja Srbije i SAD „intenzivno razvija“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da je ta saradnja rukovođena sve većim prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom i roba i usluga, i tradicionalno značajnom finansijskom podrškom kroz razne programe razvojne pomoći, čija je vrednost premašila milijardu dolara.

Na sastanku, na kojem su bili i predstavnici Ambasade SAD u Beogradu, Dačić je kazao da su SAD danas među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije jer je u 2022. godini bila rekordna vrednost kako trgovine robom i uslugama, tako i izvoza robe i usluga iz Srbije u SAD.

„U 2022. trgovina robom i uslugama je premašila 2,4 milijarde dolara, a srpski izvoz robe i usluga u SAD je bio nešto veći od 1,5 milijardi dolara. SAD su trenutno naš vodeći partner u izvozu usluga sa kojim ostvarujemo i najveći suficit, dok se naš robni izvoz u proteklih pet godina duplirao i u 2022. godini premašio vrednost od 500 miliona dolara“, naveo je Dačić.

On je rekao da SAD spadaju među vodeće strane investitore u Srbiji, sa ukupnim dosadašnjim ulaganjima američkih kompanija od oko četiri milijarde dolara u automobilskoj industriji, telekomunikacijama, IT uslugama, prehrambenoj industriji, turizmu i hotelijerstvu.

„Uprkos brojnim rastućim globalnim izazovima u proteklom periodu, ekonomski odnosi Srbije i SAD ne da nisu posustali, već se, sasvim suprotno, naša privredna saradnja razvija veoma dinamično i u različitim sferama. Zahvaljujući, između ostalog, dolasku kompanija kao što su Majkrosoft i En-Si-Ar (NCR) i otvaranju njihovih kampusa, Srbija je postala tehnološki centar regiona, a trend ukrupnjavanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija doneo je akvizicije i u brzo rastućoj i lukrativnoj oblasti proizvodnje gejming softvera“, naveo je.

Dačić je istakao da američke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 32.000 radnika, od čega polovinu u auto-industriji, „sektoru koji ima strateški značaj za dalji ekonomski prosperitet Srbije, rast industrijske baze i izvoza u svet i još veću integrisanost srpskih kompanija u evropske i globalne lance snabdevanja“.

Saradnja Srbije i SAD je, osim u kratkom periodu novije istorije, uvek bila obeležena uzajamnim poverenjem i razumevanjem, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

„Članstvo u Evropskoj uniji ostaje centralno spoljnopolitičko opredeljenje Srbije, ali će i nadgradnja političke i ekonomske saradnje sa SAD biti za nas ništa manje važan strateški cilj. Srbija jeste i biće zemlja u kojoj su i Amerikanci i američki kapital dobrodošli, i pružićemo sve uslove da investitori iz SAD ovde imaju najpovoljnije moguće poslovno okruženje“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari