Dačić: Ne otvarati poglavlja 1

Za Srbiju je bolje da, zbog postavljanja uslova vezanih za Kosovo, u oktobru ne otvori neka poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji, nego da našteti svojim državnim i nacionalnim interesima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ko hoće razgovore i pregovore sa Srbijom – može, ali da se poštuje naš nacionalni interes. Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume, rekao je Dačić novinarima posle svečanosti obeležavanja Dana UN.

Kako je istakao, sigurno je da je ovo Vlada Srbije na koju ne može da se reaguje spolja i koja „ne reaguje na nečiji mig i pretnju“.

Dačić je, komentarišući najavu da Srbija u oktobru neće dobiti „zeleno svetlo“ za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, konstatovao da svi znaju zašto se to neće desiti – jer nije prihvatila ultimatum vezan za dijalog sa Prištinom, iako poglavlja koja treba da se otvore nemaju veze sa pregovorima o Kosovu.

Ako neko kaže da moramo pristati na sve da bi otvorili neka poglavlja, neće uspeti. Mi hoćemo dijalog, ali onaj koji je kompromisan, naglasio je on.

Dačić je zapitao da li neko stvarno misli da će Srbija propasti ako se ne otvori neko pregovaračko poglavlje u oktobru, decembru, ili junu sledeće godine.

On je, na pitanje o špijunskim aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji odgovorio da to nije novost, kaoi što ne iznenađuje ni činjenica da mnogi iz zemlje vole da potkazuju svoju državu u inostranstvu.

Dačić je, komentarišući događanja u Crnoj Gori i hapšenje državljana Srbije optuženih da su pokušali državni udar“, poručio da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari drugih država, kao i da su joj u interesu dobrosusedski odnosi sa Crnom Gorom.

Obraćajući se diplomatskom koru koji je bio na obeležavanju Dana UN, Dačić je naglasio da, bez obzira na uspehe koje je postigla svetska organizacija, ona mora, kao i u vreme kad je formirana pre 72 godine, mora biti nužna i njena relevantnost se ne sme dovoditi u pitanje.

Kako je istakao, UN su šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj, i na tim osnovama Srbija želi da gradi svoju ulogu i buduće doprinose svetskoj organizaciji.

Srbija će nastaviti da bude pouzdan partner u sprovođenju svih zajedničkih dogovora i definisanih ciljeva UN, poručio je Dačić.

Koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkov Solarno je zahvalila Vladi Srbije na mnogim partnerskim programima u protekloj godini, i poručila da će njen tim i dalje ostati posvećen podršci Srbiji u evrointegracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.