Dačić: Nijedan potez bez konsultacija sa Rusijom 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI CHIRIKOV

Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni interes bez pomoći Rusije.

Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može da zaštiti svoje nacionalne interese, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić novinarima nakon današnjeg susreta sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim u Moskvi. Neposredan povod Dačićeve jučerašnje posete Rusiji bio je obeležavanje 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Carskoj Rusiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je napomenuo da „mi nećemo povlačiti nikakve poteze bez konsultacija“ sa Rusijom.

„Raduje nas ruski stav da će oni podržati sve ono što je u interesu Srbije… Već je dogovoren termin susreta predsednika Vučića i Putina na samitu u Kini, 26. aprila. To će biti uoči 29. aprila, kada je u Berlinu zakazan sastanak na koji su pozvani predstavnici Beograda i Prištine… Važno je da se zna da će Srbija i Ruska Federacija uvek raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za probleme koji postoje u našem regionu… Važno je da mi u zaštiti naših interesa polazimo od toga da se konsultujemo sa Ruskom Federacijom i zato je sastanak predsednika Vučića i Putina, uoči sastanka koji je sazvala Angela Merkel, veoma važan, naglasio je Dačić.

Lavrov je za portal Sputnjik izjavio da se „problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, može rešiti isključivo zbližavanjem pozicija i konsenzusom“. Na pitanje Sputnjika o ideji „dvostrukog suvereniteta na Kosovu“, on je rekao da „Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet“,

– Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za najkraće vreme do sledećih izbora“, istakao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari