Dačić: Potreban nam je jasan signal EU da je proširenje živo 1foto: Dijana Vukomanović/MSP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija u obavezi da postepeno usaglašava svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, ali da je potreban i jasan politički signal da je proširenje EU živo i realno.

Dačić je na novogodišnjem prijemu za članove Vlade i diplomatski kor istakao da je nekorekntno očekivati iskorake u usklađivanju spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU kada „izostaje konkretan napredak i kada se spremnost za prijem novih članica EU dovodi u pitanje“.

On je naglasio da se to događa u vreme kada je ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, odnosno kada je Srbija suočena s dvostrukim standardima očuvanja tertirotijalnog inetegriteta i suvereniteta.

Dačić rekao da je Srbija nastavila rad u usklađivanja viznog sistema sa standardima EU i istakao da je potrebna kohezija stavova članica EU prema politici proširenja.

Naglasio je da evropski put Srbije ne isključuje razvoj saradnje sa ostalim zemljama i negovanje tradicionalnih prijateljstava sa afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama.

Dačić je rekao da je mir u svetu ugrožen i ocenio da je rat u Ukrajini poprimio obeležje svetskog sukoba.

Naveo je da se Srbija zalaže za mir i za zaboravljenu reč detant, za popuštanje.

Dačić je istakao da je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta prioritet državnog poretka Srbije i da u skladu s tim ona usmerava spoljnopolitičke aktivnosti.

Rekao je da je Srbija negativno iznenađena slobodniim i selektivnim tumačenja međunarodnog javnog prava.

Dačić se zahvalio državama koje dosledno ne podržavaju jednostarno proglašenu nezavisnost Kosova i onima koji su korigovali svoje stavove i onima koji će ih korigovati „do pronalaska kompromisnog i održivog rešenja“.

Istakao je da je svaki pokušaj rešavanja kosovskog pitanja moguć jedino kroz dijalog Beograda i Prištine, i ponovio šta su „crvene linije“ za Beograd.

Precizirao je da su „crvene linije“ da sve što je potpisano mora da bude i sprovedeno, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselski i Vašingtonski sporazumi, da Srbija nikad ne može da prizna nezavisnost Kosova i stolicu za Kosovo u UN i osiguranje potpunih prava i bezbedbnosti za Srbe na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari