Dačić o dijalogu Beograda i Prištine: Pozicija Srbije kristalno jasna 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je pozicija Beograda u dijalogu s Prištinom „kristalno jasna“, navodeći da nema daljih razgovora dok se ne ispuni Briselski sporazum i da je neprihvatljivo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i međunarodno priznanje.

Dačić je za Juronjuz Srbija na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, posle panela o Zapadnom Balkanu koji je bio zatvoren za javnost, rekao da je učesnicima poručio da Srbija želi mir, ali da je posebno iritantno kad svi govore o principu teritorijalnog integriteta, a niko ne misli na Srbiju.

On je rekao da je na panelu ponovio da to nije nova tema i da je razmatrana još pre 10 godina upravno na Minhenskoj i sličnim konferencijama, te da je on u ime Srbije učestvovao „u jednom evropskom projektu koji se zvao Briselski sporazum“.

„Da smo upravo pod pritiskom i Angele Merkel i Hilari Klinton i Ketrin Ešton i cele EU, (Hašim) Tači i ja potpisali taj (Briselski) sporazum da bismo dočekali da 11 godina nakon toga (Aljbin) Kurti govori da njega to ne zanima. O kakvom vi integritetu EU ovde govorite? I šta mogu da očekuju učesnici svih ovih razgovora ako se tako odnosite prema Briselskom sporazumu“, rekao je Dačić.

Upitan o tome šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mislio kada je govorio da je Srbija naišla na veće razumevanje, Dačić je rekao da to podrazumeva da svi znaju šta je ono što Srbija hoće, i da su od stranih predstavnika čuli da oni znaju šta su stavovi Srbije ili neke crvene linije, odnosno neprihvatljive stvari.

„Ali ono što mi mislimo je da Kurti nikad neće ići na formiranje ZSO. Mi time već u startu dobijamo tu želju i pritisak da neko nama kaže: ‘Dobro, šta ste zapeli da to bude sada, to će biti u toku implementacije’. Znači to je nešto što je predsednik jasno rekao i na to je mislio, da postoji razumevanje i da je čak i Evropski savet zaključio da to mora da se ispuni“, ocenio je Dačić.

Govoreći o uticaju rata u Ukrajini na poziciju Srbije, Dačić je rekao da je bio prisutan na današnjem sastanku predsednika Vučića s Žozepom Borelom i da „oni zaista postaju veoma neprijatni kad govore o tome da traže da se Srbija pridruži sankcijama, odnosno da prilagodi spoljnu politiku sa EU“.

„Mi se trudimo da nas niko ne uvlači u tu krizu i zato mislim da je dobro što sam odmah zvao mnistra spoljnih poslova Moldavije i zamolio da se predsednica (Maja Sandu) javi predsedniku Vučiću, da ne bismo stvarali bez potrebe neke sukobe koji realno nemaju veze sa nama, a povodom tih sumnji da neki ljudi iz Srbije učestvuju u akcijama protiv moldavskih vlasti za račun Rusije“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari