Gervala: Srbija je "slon u sobi" u evropskom kontekstu, glavni problem je rasistička ideologija nadmoći 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc smatra da bi puno međunarodno priznanje nezavisnosti Kosova bilo signal nacionalistima u Srbiji da destabilizacija suseda poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije nije recept za uspeh, piše Slobodna Dalmacija pozivajući se na Klix.ba.

„Priznavanje Kosova bilo bi ogroman, čak i istorijski doprinos stabilnosti i miru“, rekla je šefica kosovske diplomatije Gervala-Švarc.

Kosovo se razlikuje od Bosne i Hercegovine, kako je rekla, iako imamo iste snage koje pokušavaju da nas uvuku u nevolje. Međutim, Kosovo nije podeljeno u strukturi vlasti.

„Više od 94 odsto naših građana pripada jednoj nacionalnosti, a naš Ustav je najbolji za manjine u Evropi. Čak imamo zagarantovano članstvo u vladi za manjine“, kaže Gervala-Švarc.

Vladavina prava

Vlada Kosova je prilično kontrolna i sposobna da obezbedi bezbednost i vladavinu prava, iu severnom delu, čak i protiv nasilnih kriminalnih struktura koje pokušavaju da zastraše Srbe, Albance, Bošnjake i druge građane Kosova koji žive u tom delu zemlje.

„Ovo je pravo pitanje, ne samo za Kosovo već i za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a s tim u vezi i za Zapad: koliko smo spremni i koliko dugo da tolerišemo sve agresivniju Rusiju i njenu sve agresivniju. posrednici na Balkanu, u rasponu od Vučića i Dačića do Dodika“, kaže Gervala-Švarc.

Zapad mora da odgovori, naglašava ona, i ne bi trebalo da ponovo propadne kao što je to dramatično učinilo devedesetih godina prošlog veka u regionu, a posle 1999. u vezi sa Putinovom agresijom na Gruziju 2008. godine, Ukrajina 2014. godine, što je na kraju dovelo do totalnog rata protiv Ukrajine u 2022.

„Ako mi kao Zapad ponovo propadnemo, Evropa bi mogla ponovo da završi u velikom ratu. Ili ćemo zaustaviti one koji ratuju i one koji prete ratom, poput Putina, Vučića, Dačića, Vulina i drugih ekstremista, ili će biti prekasno vrlo brzo.“ upozorava ministar spoljnih poslova Kosova.

Narod i vlast na Kosovu su mirni

Prema njenim rečima, situacija na Kosovu je maksimalno stabilna, jer vlast i narod ostaju mirni i ne reaguju na isti način kao mrski nacionalisti koji pokušavaju da izazovu sukobe.

Govoreći o normalizaciji odnosa sa Srbijom i Kosovom, Gervala-Švarc je naglasila da su spremni da prihvate francusko-nemački predlog kao osnovu za dalje razgovore, ali „ne dozvoljavamo drugu Republiku Srpsku, već bi moglo biti previše“.

Protiv zajednice srpskih opština

Ona je podsetila da je „zajednica srpskih opština“ u suprotnosti sa članom 23. Ustava Kosova.

„Umesto toga, mi se fokusiramo na konačni sporazum koji mora da rezultira, kako su predsednik Bajden i kancelar Šolc rekli gospodinu Vučiću, obostranim priznanjem“, rekla je ona.

Na pitanje kakva je trenutna međunarodna pozicija Kosova, posebno sa aspekta nastavka kampanje Srbije za povlačenje priznanja Kosova kao države, ulaska u Ujedinjene nacije, Gervala-Švarc je rekla da je svima poznata takva vrsta propagande iz Beograda , ali što se tiče UN, znamo da članstvo Kosova ne zavisi samo od Srbije.

„Ima i drugih, među stalnim članicama SB UN, koji ne žele da prave takav presedan. To pokazuje da su obećanja o članstvu u UN jednostavno neozbiljna. Oni su u najboljem slučaju naivni. Zapad treba da prestane da prodaje iluzije i trebalo bi da razvije realnu strategiju. Ali ne klađenjem na Vučića i Putina, već brzim prilagođavanjem novoj eri“, podvukla je Gervala-Švarc.

Kretanje sa mrtve tačke

Zapad, čiji je deo svakako i Kosovo, navodi ona, treba da odvoji sopstvenu politiku od Srbije i Rusije.

„Moramo da krenemo prvi umesto da zaostajemo. Dakle, prvo idite na priznanje od preostalih članica EU i NATO i pošaljite signal Rusiji: ‘Ovde nema šta da se grabi, gotovo je’. Čim Grčka ili Španija ili bilo koji drugi od preostalih pet od 27 članica EU priznaju Kosovo, to će pokrenuti stvari sa mrtve tačke i naterati Srbiju da preračuna svoj stav“, smatra šefica kosovske diplomatije.

Priznavanje realnosti nezavisnosti Kosova, tvrdi ona, poslalo bi signal nacionalistima u Srbiji da destabilizacija suseda poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije nije recept za uspeh.

„Vlada Kosova ostaje pri svom stavu, ispunjava svoje obaveze. Ne varamo. Pošto insistiramo na vladavini prava, stara igra varanja Srbije je došla do kraja. Ne samo Kosovo, već svi u regionu znaju Vučić, bivši miloševićev ministar propagande, pa. On nema problema sa varanjem, radi to sistematski, možda čak i patološki. Vučić i Dačić idu po ideologiji srpske nadmoći koja je rasistički koncept. Ako Srbija hoće da uđe u 21. vek mora stati na kraj tom rasizmu. Ako bi Srbija postala istinski evropejska, u svom najboljem smislu, pošto su većina Bosanaca Evropljani i pošto smo mi istinski Evropljani, tenzije i problemi na Balkanu bi brzo nestali“, podvukla je Gervala.

Srbija je, dodaje ona, „slon u sobi” i svi moramo da pričamo o tome. Osnovni uzrok problema Srbije sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i Kosovom je, kako je navela, rasistička ideologija srpske nadmoći.

Odnos prema građanima Bosne i Hercegovine

Iako je Kosovo napravilo značajan iskorak za prijem u Savet Evrope, Gervala-Švarc je u tom smislu podsetila da je zahtev podnet tek u maju prošle godine. Kaže da su veoma brzo napredovali i da imaju veliku podršku mnogih zemalja.

Na pitanje da li se može očekivati da ove godine počne da se primenjuje Berlinski sporazum, čija je ratifikacija posebno važna za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, ministar Gervala-Švarc je istakla da je Vlada Kosova već odlučila o ratifikaciji kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

„Otvorićemo novo poglavlje za naše građane koji će imati više slobode kretanja i više mogućnosti za ekonomsku saradnju, kulturnu razmenu i negovanje veza između naših zemalja“, rekla je ministarka.

Ona je navela da ima mnogo mogućnosti, s obzirom da Kosovo ima snažan rast od više od deset odsto u 2021. godini i ponovo iznad proseka 2022. godine.

„Pored privrede, nadamo se da će mnogi naši mladi putovati i istraživati susjedstvo. Svakako da bi naše vlade mogle identificirati niz oblasti za saradnju. Kao neko ko zagovara interese Bosne i Hercegovine gdje god mogu, ja bih spremna da uloži napore u ovaj obećavajući poduhvat“, rekla je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari