Dačić: Raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora 15. februara 1Foto: Beta/SVETLANA DOJČINOVIĆ/DS)

Vanredni parlamentarni izbori i lokalni izbori u pojedinim mestima biće raspisani 15. februara, dok će predsednički izbori biti raspisani najverovatnije 2. marta, izjavio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Dačić je rekao da  nije praksa i nije za to da se izborni zakoni menjaju pred izbore, ali se to sada čini jer je rezultat međustrančkog dijaloga i preporuka OEBS-a kako bi izbornim uslovima u Srbiji relativno svi bili zadovoljni, prenosi RTS, pozivajući se na Tanjug.

Predsednik skupštine izjavio je da lokalne i predsedničke izbore raspisuje on, kao predsednik Narodne skupštine, dok će predsednik Republike, kako je naveo, raspisati vanredne parlamentarne izbore, a nakon obrazloženja Vlade Srbije da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

„Cilj većine stranaka je da svi izbori budu održani istog dana, neki dogovor je da to bude 3. aprila. Zakonski i ustavni rokovi za raspisivanje izbora su različiti, tako da kada je reč o lokalnim i parlamentarnim oni se raspisuju 45 dana pre održavanja, što je oko 15. februara. Predsednički izbori se raspisuju 90 dana pre isteka mandata, predsedniku Vučiću mandat ističe krajem maja i raspisivanje će biti znači oko 2. marta“, rekao je Dačić u Leskovcu, gde je održao sastanak sa rukovodstvom gradskih i opštinskih odbora iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga, preneo je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.