Dačić: Razgovori o izmenama izbornih uslova počinju 19. aprila 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao je da je dobio pismo evroparlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, i da će po prvom planu razgovori o eventualnim izmenama izbornog procesa početi 19. aprila.

On je gostujući na TV Pink rekao da je pismo dobio juče, a da će će od 19. do 22. aprila predstavnici zvaničnog Brisela „razgovarati onlajn i uživo sa poslaničkim grupama u parlamentu“, kao i da će Bilčik i Fajon nakon toga razgovarati i sa predstavnicima vanparlamentarnih partija.

„Prema nekoj proceni, 7. maja ću ja razgovarati s njima“, rekao je Dačić, dodajući da će mu tada biti predstavljeni „stavovi relevantnih aktera“.

On je ponovio da neke stranke uopšte ne žele da učestvuju u dijalogu u kom bi posredovala Evropska unija, ali da će ih svakako pozvati kako bi čuo i njihove stavove.
Dačić je ocenio da su pretnje dela opozicije da će organizovati demonstracije u slučaju da ne dođe do izmena izbornih uslova „zaostatak vokabulara prošlosti“, jer „ne postoji društvena svest“ koja bi podržala tu vrstu protesta.

„Mi smo spremni za te razgovore, oni moraju da budu veoma konkretni, a smešno je da su aduti (dela opozicije) ‘ako vi nećete da promenite, mi ćemo da bojkotujemo’. Oni mise da je bojkot način politike borbe“, rekao je Dačić.

On je kazao i da opozicija osporava proces izmene Ustava koji se tiče izbora sudija „jer Skupština nema legitimitet, iako je to zahtev EU“.

„Shodno tome je Vlada Srbije predložila da se promeni Ustav, da bi sada opozicija rekla da je protiv izmena. Razgovarao sam i sa predstavnicima Društva sudija (koji su takođe protiv)… Izgleda da je za te izmene jedina zainteresovana Evropska unija, koja traži da se to obavi sada“, izjavio je Dačić.

Omogućavanje dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost

Predsednik Narodne skuštine Ivica Dačić rekao je danas da omogućavanje držanja dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost, s obzirom da Beograd prema Podgorici nema teritorijalne ni političke pretenzije.

On je gostujući na TV Pink izjavio da se u Crnoj Gori tokom kriznih perioda narod uvek delio na stranu koja podržava Srbiju i onu koju je protiv nje.

U toj državi se održavaju protesti usled predloga propisa kojima će se lakše sticati crnogorsko državljanstvo, ali i oduzeti prebivalište delu crnogorskih iseljenika.

„Vi se sećate da sam ja pre 13 godina vodio razgovore o tom pitanju, mi svima dajemo pravo na dvojno državljanstvo, bez potrebe za otpustom iz matičnog državljanstva. Međutim, to Crna Gora nikad nije dozvoljavala… u (njoj) su ljudima oduzimali državljanstvo ako se dokaže da imaju i srpsko. Oni su računali da (ti ljudi) neće glasati za njih“, rekao je Dačić.

On je naveo i da je bio optužen za „prebrojavanje krvnih zrnaca“ kada je prethodnih godina, kao šef diplomatije Srbije, javno govorio da treba primeniti neke mere reciprociteta prema državljanima Crne Gore.

Dačić je ocenio i da je suština koja trenutnim previranjima treba da se izbegne problem „opstanka“ vlasti u Podgorici.

„(Naš cilj) je uspostavljamo što bolje odnose i pomognemo jedni drugima“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari