Dačić: Reči nemačkog diplomate su uvredljive 1Foto: Medija centar

Pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja spoljne politike sa EU.

Za nas to je vitalno pitanje, jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo, izjavio je šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je istakao da ne razume izjavu visokog zvaničnika nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota da ako je Srbija odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda nas Nemačka podržava u tom pravcu.

On je istakao da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji i pitao kada kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije.

Pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, to je za nas vitalno pitanje, jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo.

Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija, zaključio je Dačić.

A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla, istakao je Dačić.

Veoma sam zadovoljan razvojem naših bilateralnih onosa i podrškom Nemačke, rekao je Dačić i reči nemačkog diplomate ocenio kao neumesne i uvredljive. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari