Dačić sa bugarskim kolegom o zajedničkim projektima 1foto: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Sofiji razgovarao sa bugarskim kolegom Nikolajem Milkovom, koji je rekao da u trenutnim nestabilnim vremenima posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju susedskih odnosa i saradnji u okviru regionalnih inicijativa, kao što je Centralnoevropska inicijativa (CEI).

Milkov je istakao da su prioriteti bugarskog predsedavanja CEI bili ekonomija i društvena obnova od posledica pandemije, sa akcentom na ugroženim sektorima, ojačavanje povezanosti kroz podsticaj tranzita ljudi i dobara, kao i realizacija mnogo ambicioznije agende pristupanja EU.

Kako je saopšteno iz Dačićevog kabineta, Milkov je u tom kontekstu podvukao još jednom da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u procesu evrointegracija.

Dačić je istakao da Srbija pridaje poseban značaj razvoju bilateralnih odnosa sa susednom i prijateljskom Bugarskom, te istakao da su odnosi vrlo dobri i stabilni, kao i da su proteklih nekoliko godina zajedničkim zalaganjem podignuti na kvalitetno viši nivo.

Oni su na marginama ministarskog sastanka CEI razgovarali i o unapređenju ekonomske i energetske saradnje, kao i realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao što je gasna interkonekcija, koja je važna za snabdevanje čitavog regiona gasom.

S obzirom da je trgovinska razmena između dve zemlje u 2021. dostigla rekordan nivo, Dačić i Milkov su izrazili nadu da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari