Dačić sa ministarkom Gane: O rezoluciji možda u maju 1Foto: MSP/Dijana Vukomanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da još nije određen datum glasanja o Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN), navodeći da su oni koji su inicirali tu rezoluciju rekli kako bi o njoj moglo da se glasa početkom maja.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Gane Širli Ajorkor Bočvej istakao da Srbija nema ništa protiv da budu osuđeni svi zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili bilo gde drugde, ali da ima protiv da se jedino srpski narod definiše kao genocidni.

On je naglasio da je sve što je do sada u vezi sa genocidom ili zločinima protiv čovečnosti bilo doneto u Ujedinjenim nacijama donošeno konsenzusom, a da su u slučaju Rezolucije o Srebrenici prekršeni Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine.

Dačić je naveo da konsenzusa o toj rezoliciji ne da nema na svetskom nivou, nego ga nema ni u Bosni i Hercegovini.

Uz napomenu da su Rezoluciju o Srebrenici predložile Nemačka i Ruanda, Dačić je upitao da li srpski narod, koji je pretrpeo zločine, etnička čišćenja i genocide, treba da bude obeležen od onih koji su, između ostalog, činili genocid nad srpskim narodom.

Dodao je da tu ne misli samo na Nemačku, već „da je tu i Turska“, ocenivši da je u pitanju zločin prema istoriji srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari