Dačić sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić sastaće se danas u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

On će u Beloj kući učestvovati na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova regiona sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD-a Herbertom Rejmondom Mekmasterom.

Dačić je u sredu učestvovao na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu, kao i na radnom ručku o Kosovu i Metohiji. Jedan od govornika na tom panelu bio je i Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova Kosova.

Dačićev odlazak u Vašington prate vesti o nameri Amerike da pojača prisustvo u ovom regionu. Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je narode na Balkanu da napuste „stare animozitete“ da bi se održao mir u regionu. On je, na predavanju o američkom partnerstvu sa Evropom u centru „Vudro Vilson“, poručio da će Amerika nastaviti da sarađuju sa partnerima u EU da bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu.

„Imate priliku da odredite novi tok istorije, krvne linije ne bi trebalo više da budu linije bitke“, rekao je Tilerson.

Prema njegovim rečima, Amerika vidi da u svetu postoje nove generacije koje će oprostiti prošlosti, iako ne mogu nikada da je zaborave.

„SAD priznaju krhkost Balkana i nastaviće da sarađuju sa partnerima u EU da bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u region. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati“, poručio je američki državni sekretar. Kako je naveo, SAD bi bile prve koje bi reagovale na bilo kakav napad na evropskog saveznika u sladu sa klauzulom o obostranoj odbrani člana pet NATO.

Tilerson je naročito kritikovao Rusiju, rekavši da su „njene vojne intervencije u Gruziji i Ukrajini i mešanja u evropske izbore i politiku“ neprihvatljiva i nedostojna odgovorne članice međunarodne zajednice.

Atlantski savet SAD je povodom svoje jučerašnje konferencije objavio i strategiju „Balkan napred: Nova strategija SAD za region“, u kojoj se, između ostalog predlože stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za „istorijsko pomirenje“ sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Komentar na strategiju stigao je i od američke ambasade u Beogradu, koja je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta navela da „mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD svakodnevno učestvuju u javnim raspravama o spoljnopolitičkim pitanjima, što je važan deo demokratskog procesa. „Rasprave i debate o idejama pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje shvate važna pitanja sa kojima se suočavamo mi i svet, ali te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u kreiranju zvanične američke politike“, navodi se u saopštenju ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari