Dačić se u Njujorku sastao sa šefovima diplomatija više država i zvaničnicima Ujedinjenih nacija 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Trinidada i Tobaga, Bahreina, Gvatemale, Belorusije, Grenade, Omana i Jemena, kao i sa podsekretarom UN za operativnu podršku (DOS) i visokim predstavnikom UN za Alijansu civilizacija.

U razgovoru sa visokim predstavnikom UN za Alijansu civilizacija Migelom Anhelom Moratinosom, Dačić je pozitivno ocenio dosadašnju saradnju Srbije sa Alijansom i istakao podršku aktivnostima Alijanse u cilju jačanja mira, stabilnosti, napretka, tolerancije i razumevanja različitih kultura i religija, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom Al Zajanijem Dačić je razgovarao o jačanju sveobuhvatne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti inovativne ekonomije, kroz povećanje trgovinske razmene i saradnje.

Dačić je u Njujorku sa šefom diplomatije Gvatemale Mariom Adolfom Bukarom Floresom potpisao Sporazum o ukidanju viza za obične pasoše, kao i Memorandume o političkim konsultacijama i o saradnji Diplomatskih akademija sa ministrom inostranih poslova Omana Sajidom Badrom bin Hamadom bin Hamudom Albusaidijem.

Tokom sastanka sa ministrom inostranih poslova Belorusije Sergejem Alejnikom, Dačić je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Amerijem Braunom istakao opredeljenje Srbije za dalji razvoj tradicionalno prijateljskih odnosa i jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede, ekonomije i turizma, navodi se u saopštenju.

Dačić je kolegi iz Jemena Ahmedu Avadu bin Mubaraku rekao da je Srbija zainteresovana da razvija i unapređuje bilateralne odnose sa Jemenom, kao i saradnju zemalja na multilateralnom planu.

Dačić je sa podsekretarom UN za operativnu podršku Atulom Kareom razgovarao o daljim oblicima buduće saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Sa ministrom inostranih poslova Grenade Džozefom Andalom, Dačić je razgovarao o produbljivanju ekonomske saradnje, uključujući razmenu poseta na najvišem nivou.

Pored ovih sastanaka, Dačić je imao priliku za kratke susrete i razmenu mišljenja sa holandskim premijerom Markom Ruteom, državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske lordom Ahmadom od Vimbldona, kao i sa ministarkom inostranih poslova Gane Širli Bočvej. Takođe je danas deponovao Opcioni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, u sedištu Ujedinjenih nacija, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari