Dačić: Srbija ne može imati negativan odnos prema Rusiji i Kini i očekivati zaštitu svojih interesa 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da „Srbija ne može imati negativna odnos prema Rusiji i Kini, uvoditi sankcije Rusiji ili Kini i očekivati zaštitu svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

„Srbija vodi suverenu spoljnu politiku koja mora da proizilazi iz unutrašnjeg interesa Srbije“, rekao je Dačić za tv Prva povodom izjave šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana koji je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da odluči na kojoj će stolici sedeti.

Beograd je zbog izjave Grlić Radmana uputio protestnu notu ambasadi Hrvatske, a Dačić je danas rekao da „niko nema pravo da vređa“.

„Nije bio reč o diplomatskom rečniku več o uvredljivoj retorici i nediplomatskom ponašanju koje Srbija ne može da toleriše“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je ponovio da Hrvatska nije ta koja može da deli lekcije ko je na pravoj strani istorije.

„Oni misle da vodimo spoljnu politiku pod nečijim uticajem i da ne vodimo računa o našim nacionalnim i državnim interesima nego da se svrstavamo na nečiju stranu u spoljnopolitičkim dešavanjima odnosno u aktuelnoj međunarodnoj politici“, rekao je Dačić.

On je dodao da se niko ne obazire na problem Srbije, problem teritorijalnog integriteta odnosno pitanje Kosova i sve implikacije koje iz toga proizlaze kad je reč o odnosima sa velikim silama kao što su Rusija i Kina.

„Zapad će tražiti od nas da se složimo s tim da Kosovo uđe u međunarodne institucije tako da se mora voditi veoma pažljiva spoljna politika koja će nam omogućiti da zaštitio naše nacionalne interese uz najmanje moguće kompromise koje moramo da pravimo“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari