Dačić: Srbija po pitanju uvođenja sankcija Rusiji neće usklađivati politiku sa EU 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da se, povodom ruske invazije na Ukrajinu, od Srbije očekuje „da se svrsta na nečiju stranu“, uključujući i usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom, ali je ocenio da to nije srpski interes.

Dačić je za RTS izjavio i da „obaveza usklađivanja spoljne politike sa politikom EU treba da bude postepena do ulaska u EU“, što, kako je naveo, Srbija ne očekuje u bliskoj budućnosti.

„Da li nam garantuju da ćemo sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za desest 15, 20 godina“, rekao je Dačić.

Dodao je da EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji „koja najviše štiti naš državni i nacionalni interes“. „U tom smislu se polazi od svojih interesa, a mi nemamo uopšte interese da vodimo politiku u skladu interesa istoka ili zapada, već u skladu sa našim državnim interesom“, rekao je on.

Dačić je ocenio da Srbija uvažava stavove EU o „poštovanju principa teritorijalnog integriteta“, kao i da „nije dobro“ što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), je naveo i da je predizborna kampanja za izbore zakazane za 3. april manjeg intenziteta zbog rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.