Dačić: U Hrvatskoj se vrši nečuvena politička provokacija 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se u „Hrvatskoj vrši nečuvena politička provokacija“ pozivom Srbima da daju legitimitet akciji „Oluja”.

On se nada da predstavnici Srba u Hrvatskoj neće ići u Knin na obeležavanje Oluje” i napominje da je Hrvatska zemlja koja je izvršila etničko čišćenje svojih građana“.

U Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba pre ‘Oluje’, sada ih ima 180.000. Srbi su im potrebni da bi oprostili ‘Oluju’”, rekao je Dačić u Jutarnjem dnevniku Radiotelevizije Srbije.

Ako se neko žrtvuje“, napomenuo je Dačić, to sigurno nije žrtvovanje za srpske interese, to je više interes Hrvata”.

Povodom protesta nevladinih organizacija, medija i pojedinaca zbog toga što je Uprava za sprečavanje pranja novca najavila kontrolu njihovih finansija, on je podsetio da su tri ministra iz Srpske napredne stranke i jedan iz Socijalističke partije Srbije bili predmet te kontrole.

Šta sad to da znači da je neko amnestiran odgovornosti zato što pripada ili forsira neke opozicione stranke”, upitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne treba očekivati da će Komitet stalnih predstavnika država članica Evropske unije staviti građane Srbije na listu za slobodan ulazak u ove zemlje, jer se nije dovoljno popravila epidemiološka situacija.

Ne treba da čekate tu vest, te vesti sigurno neće biti. Sigurno neće doći do promene, jer epidemiološka situacija nije takva da će nekoga vraćati na listu za slobodan ulazak, nego će još neke zemlje skinuti sa te liste”, predvideo je Dačić.

On je objasnio da Evropska unija daje preporuke, dok države članice same o tome odlučuju.

Dačić je rekao da će i dalje na snazi biti odluka da u Srbiju putnici mogu da ulaze bez obaveznog karantina i PCR testa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.